Zapiekanka z pulpecikami

Już od jakiegoś czasu na moim blogu możecie znaleźć potrawy inspirowane smakami Indii, z dodatkiem pysznych past i sosów Patak’s. Zebrałam je dla Was w jedną kategorię i dostęp do wszystkich znajdziecie w głównym menu w kategorii „KUCHNIA INDYJSKA”.

A dziś mam dla Was przepis z indyjskim smakiem ale w połączeniu z kuchnią europejską. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem często spotykana jest w Anglii i możecie znać ją pod nazwą Cottage pie. Ja zmieniłam ją nieco i uprościłam jej przygotowanie. Zamiast smażonego mięsa mielonego zaproponowałam Wam zrobienie pulpecików, będą atrakcyjniejsze 🙂 A do pierzynki ziemniaczanej możecie wykorzystać ziemniaki, które zostaną Wam z poprzedniego obiadu.

Sos do mięsa możecie przygotować także w różnych wersjach smakowych. Ja dziś zdecydowałam się na sos Butter Chicken marki Patak’s. Sos o lekko pikanym smaku doskonale sprawdza się w kuchni indyjskiej, ale jest także idealny jako sos do pizzy czy dodatek do dyniowej zupy krem. Uwielbiam odkrywać jego nowe zastosowania.

ZAPIEKANKA Z PULPECIKAMI

PRZYGOTOWANIE: 60 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

SKŁADNIKI:
– 500 g mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka
– 1 słoik sosu Patak’s Butter Chicken
– pół szklanki mrożonego groszku
– sól i pieprz
– 2 łyżki oleju
– 4-6 ziemniaków
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
– 2-3 łyżki tartego sera mozzarella
– świeża kolendra do podania

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone dopraw solą i pieprzem, a następnie lep w dłoniach małe pulpeciki i odkładaj je na deskę.
  2. Na patelni rozgrzej olej, a następnie smaż pulpeciki przez około 8 minut do zrumienienia z każdej strony.
  3. Dodaj do pulpecików sos Patak’s Butter Chicken, zmniejsz płomień na kuchence i duś przez około 10 minut na niewielkim ogniu. 2 minuty przed końcem dodaj mrożony groszek.
  4. W czasie kiedy przygotowujesz pulpeciki ugotuj ziemniaki. Po ugotowaniu rozgnieć ziemniaki na puree dodając do nich masło i śmietanę, oraz jeśli zaistnieje potrzeba także sól.
  5. Do naczynia do zapiekania włóż przygotowane pulpeciki, a następnie przykryj je warstwą puree. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Zapiekaj przez 25-30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia możesz posypać zapiekankę odrobiną startego sera mozzarella. Podawaj ze świeżą kolendrą.
OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Zapiekanka z pulpecikami
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!