Wpisz i naciśnij Enter

Zielona szakszuka

Zakochałam się w szakszuce od jej pierwszego spróbowania, dlatego na blogu znajdziecie już kilka wariacji tego dania. W mojej szakszuce nie może zabraknąć klasycznych przypraw, takich jak kmin rzymski czy wędzona papryka. To dzięki nim to danie będzie niezapomniane. Możecie skorzystać także z gotowej mieszaki przypraw zwanej Harrisa – ma w sobie wszystkie niezbędne dodatki.

Polecam Wam także przepisy na:
– klasyczna szakszuka
szakszuka z boczkiem
– szakszuka z dynią
– szakszuka z kurkami
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację

Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– ser z jogurtów greckich
– pasta z awokado i jajka
– tosty francuskie
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką

ZIELONA SZAKSZUKA

PRZYGOTOWANIE: 25 minut

SKŁADNIKI:

– 2-3 garści świeżych liści szpinaku
– pół cukinii
– 3-4 jajka
– 3 ząbki czosnku
– 1  łyżka ostrej papryki lub pieprzu cayenne
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
– 50 g pokruszonego sera typu parmezan lub sera feta
– kilka marynowanych papryczek jalapeno (opcjonalnie)
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na oliwie podsmaż na patelni czosnek przeciśnięty przez praskę, kmin rzymski, wędzoną paprykę, pieprz cayenne. Wystarczą 2-3 minuty.
  2. Cukinie drobno pokrój lub stwórz paseczki za pomocą spiralizatora. Na patelnię dodaj cukinię i szpinak, dodaj 50 ml wody, przykryj pokrywką i duś 2-3 minuty.
  3. Twórz na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco warzywa, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Całość dopraw solą i pieprzem. Na tym etapie możesz użyć pokrywki, co skróci czas przygotowania potrawy do około 4-5 minut. Po ścięciu się jajek potrawę posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrą, pokruszonym serem i posypaną marynowanymi papryczkami jalapeno. Podawaj najlepiej na patelni na której była przygotowywana.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Zielona szakszuka
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

One comment

  1. Bardzo ciekawe danie, które zadowoli zarówno zwolenników posiłków o sporej zawartości białka i tłuszczów, jak i tych, którzy lubią, gdy na talerzu jest zielono. W jednym przepysznym posiłku można dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych – i to w tak lekkostrawnej formie. A mnie kusi jeszcze przepis na szakszukę z boczkiem:)