Fenkuł nie jest najbardziej znanym warzywem, wielu z Was rezygnuje z jego jedzenia przez bardzo wyraźny anyżkowy smak. Jeśli jednak lubicie ten posmak polecam Wam tą zupę. Podczas gotowania fenkuł nieco łagodnieje i smak anyżu przestaje być tak dominujący. To bardzo pyszna i sycąca zupa.
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– krem z cukinii z nachos
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
krem z fenkuła
Przygotowanie: ok 30 minut
Składniki:
– 1/2 fenkuła (zwanego koprem włoskim)
– 1 por średniej wielkości
– 1 spory ziemniak
– 1 biała cebula
– 1 jabłko
– odrobina oliwy
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
– ok 800 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Zacznijcie od pokrojenia wszystkich składników. Cebulę posiekajcie w piórka, fenkuła w drobne paseczki, pora przekrójcie na pół i posiekajcie w poprzek na ok 3-5 milimetrowe paseczki. Jabłko obierzcie, usuńcie gniazdo nasienne i pokrójcie w kosteczkę (to możecie wykonać w czasie gotowania się zupy aby jabłko nie ściemniało).
Na oliwie podduście cebulę, kiedy zacznie się szklić dorzućcie pora. Por potrzebuje ok 5 minut. Następnie dodajcie fenkuła i podobnie duście 4-5 minut. Na koniec wrzućcie ziemniaka pokrojonego w kosteczkę i jabłko, oraz wszystkie przyprawy: nasiona kopry, kurkumę i tymianek. Do całości wlejcie bulion i gotujcie aż ziemniaki staną się miękkie. Całość zmiksujcie, doprawcie do smaku sola i pieprzem.
SMACZNEGO!
Polecam także:
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– krem z cukinii z nachos
– krem z ziemniaków ze śledziem
– przepyszna zupa krem z białej cebuli
– krem z pieczonych pomidorów i papryki
– krem z zielonego groszku z boczkiem
– zupa krem z dyni
– krem z białych szparagów
– zupa krem z fenkuła
– krem z papryki z tequilą
– krem z pieczonej papryki
– najbardziej klasyczny krem z pomidorów
– góralska kwaśnica
– krem z dyni z jabłkiem
– krem brokułowy
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
8 comments
Pyszna zupka! 🙂 Aż by się chciało zjeść 😉
Dziękuję 🙂
Zupka jest prze, prze, przepyszna!!!! Wielokrotnie juz do niej wracałam i jak tylko mam ochotę na fenkuła, odpalam ten przepis!! Polecam z czystym sumieniem :-)..
Super, mam nadzieję że próbowałaś też innych zup z mojego bloga 😉 Polecam Ci szczególnie krem z białej cebuli lub krem z ziemniaków z ciemnym piwem. Są genialne.
Mam pytanie, dotyczące tej zupki. przepis bardzo mi sie spodobał, ale mam z nim jeden problem – nie mogę jeść pora (nietolerancja). Czy mogę go czymś zastapić? Pozdrawiam
najbliższa do pora będzie cebula, możesz jej użyć 🙂
Witam. Ile kalorii ma porcja takiej zupy?
niestety nie mam wiedzy dietetyka i nie wyliczam ilości kalorii.