Fenkuł, czyli inaczej zwany koper włoski nie jest w Polsce popularnym warzywem. Raz za sprawą jego dostępności, choć ku mojemu zadowoleniu coraz częściej pojawia się w popularnych sieciach handlowych. Większość mieszkańców Polski go po prostu nie zna i nie próbowało, a licznej też grupie nie do końca pasuje jego nieoczywisty anyżowy smak. Ale to właśnie ten ciekawy smak mnie przyciąga do tego warzywa, powoduje, że chętnie biorę kawałek w dłoń i zjadam nawet bez dodatków.
Fankuł przygotowanie
Jadłam fenkuła już w wielu odsłonach, od kiszonego, który był naprawdę smaczny, po marynowanego w delikatnej zalewie z dodatkiem octu i pomarańczy. Fenkuł okazał się być niesamowicie wszechstronny i za każdym razem byłam pozytywnie zaskoczona tymi doznaniami kulinarnymi.
Sałatka idealna na każdą okazję
Dziś chcę Cię przekonać do przygotowania bardzo prostej i szybkiej sałatki. Dosłownie kilka składników, prosty sos. Sałatka najlepiej powinna nieco poleżeć w zalewie, dzięki czemu fenkuł nabiera jeszcze dodatkowych aromatów i ciekawej kwasowości od sosu. Polecam!
Polecam Ci także inne przepisy na sałatki:
Sałatka z jarmużem i pomarańczami
Sałatka z szynką i serem
Sałatka ziemniaczana z pesto i łososiem
Sałatka z pieczoną brukselką
Surówka Colesław – najlepsza
Sałatka z gruszką i gorgonzolą
Sałatka z pieczoną papryką
Sałatka z kalafiora
Sałatka z ziemniakami i makrelą
Sałatka z halloumi
Sałatka z tortellini
Sałatka z grillowanym kurczakiem
SAŁATKA Z FENKUŁA
Przygotowanie: 5 minut
Ilość porcji: 2-3
SKŁADNIKI:
– 1 fenkuł (koper włoski)
– 10-15 czarnych drylowanych oliwek
– 10 pomidorków koktajlowych
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sok z połowy cytryny
– kilka gałązek świeżego oregano (opcjonalnie 1 łyżeczka suszonego)
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Fenkuła pokrój w cienkie paseczki i przełóż do miski.
- Dodaj do niej czarne oliwki oraz pomidory przekrojone na pół lub na więcej części, jeśli są większe.
- Jeśli używasz świeżego oregano, to oderwij listki od gałązek, bo te są zbyt twarde. Posyp nimi sałatkę.
- Z oliwy, soku z cytryny, soli oraz pieprzu przygotuj zalewę i dodaj ją do sałatki. Dokładnie wymieszaj i odstaw sałatkę na przynajmniej 10 minut (a najlepiej na 30-40 minut) do lodówki.
SMACZNEGO!