Uwielbiam ciecierzycę, robię z niej pyszne domowe hummusy, dodaje do curry czy innych podobnych dań. A dziś mam dla was nieco inny pomysł na jej wykorzystanie. Wystarczą 2 puszki ciecierzycy i w kilka chwil możesz mieć gotową pyszną, gęstą i bardzo pożywną zupę z ciecierzycy.
Oczywiście możesz do przygotowania tej zupy użyć samodzielnie gotowanej ciecierzycy, ale pamiętaj, że najpierw trzeba ją bardzo dobrze namoczyć, a później gotowanie też długo trwa. Dlatego ja chętnie sięgam po puszki lub słoiki z już ugotowanymi strączkami.
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– zupa taco
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
KREM Z CIECIERZYCY
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 3-4
SKŁADNIKI:
- 2 puszki ciecierzycy
- 200 g ziemniaków
- 600-700 ml bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki płatków chili
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Pierwszą z puszek wlej razem z płynem do misi blendera i dokładnie miksuj na kremową masę.
- Teraz pokrój drobno ziemniaki oraz posiekaj czosnek. Ziemniaki kroję zawsze w małą kostkę, jej maksymalna wielkość to wielkość ciecierzycy.
- W garnku podgrzej oliwę i dodaj czosnek, smażąc go dosłownie przez minutę. Wtedy wlej zblendowaną ciecierzycę, dodaj pokrojonego ziemniaka, drugą puszkę ciecierzycy, ale już odsączoną z płynu. Dodaj też wszystkie przyprawy i zioła wskazane z przepisie oraz gorący bulion.
- Garnek przykryj pokrywką, ustaw na średni ogień i gotuj przez mniej więcej 25 minut, do miękkości ziemniaków i zagęszczenia zupy. Na koniec spróbuj i dopraw w razie potrzeby.
- Zupę podawaj z chrupiącymi grzankami, idealnymi do maczania w misce pełnej gęstej i pożywnej zupy. Ja na zupie położyłam jeszcze kilka paseczków czerwonej cebuli, która swą ostrością fantastycznie się komponuje z tym gęstym kremem.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł