Ciastka brownie przepyszne

Lubicie ciasto brownie? Pełne czekolady 🙂
Jeśli tak to mam dla Was idealny przepis na mniejsze ciasteczka. Proste w przygotowaniu, a do środka możecie dodać trochę jagód goji lub ulubionych orzechów. Pyszne będą także z suszonymi owocami lub rodzynkami. Za każdym razem możecie robić te ciasteczka w nieco innej wersji.

Lubicie ciasteczka? Zajrzyjcie do podobnych przepisów:
ciasteczka migdałowe moje ulubione
ciasteczka z melasą

CIASTKA BROWNIE

Przygotowanie: 35 minut
Ilość ciastek: 10-12

Składniki:
– 180 g gorzkiej czekolady 70-80%
– 50 g deserowej czekolady
– 2 czubate łyżki kakao
– 2 jaja rozmiar L
– 60 g masła
– 150 g drobnego cukru do wypieków
– 50 g mąki pszennej
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół szklanki jagód goji lub innych dodatków: siekane orzechy, suszone owoce lub rodzynki

Przygotowanie:

  1. Jajka wyjmijcie z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej.
  2. W rondelku rozpuście masło, kiedy będzie już praktycznie rozpuszczone dodajcie połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Całość podgrzewajcie na niewielkim ogniu cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści i nie pozostaną w niej żadne grudki. Odstawcie do przestygnięcia.
  3. Do miski wbijcie jaja, dodajcie cukier i za pomocą miksera utrzyjcie na puszystą masę (ok 3-4 minut). Jeśli nie macie cukru drobnego, możecie zastąpić go tradycyjnym białym cukrem, ale ucieranie masy wtedy potrwa nieco dłużej.
  4. Do zmiksowanych jaj dodajcie już nieco przestudzoną czekoladę z masłem. Tym razem za pomocą łopatki lub rózgi do ubijania wymieszajcie całość. Do miski z masą wsypcie mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość wymieszajcie za pomocą łopatki lub rózgi. Na koniec dodajcie czekoladę deserową pokrojoną na mniejsze kawałki oraz jagody goji. Ostatnie mieszanie i całość wstawcie do zamrażarki na 10 minut.
  5. W tym czasie nagrzejcie piekarnik do 175 st C. Dużą blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Wyjmijcie masę z zamrażarki i za pomocą łopatki lub dużej łyżki nabierajcie spore porcje ciasta i wkładajcie na blachę. Może to być robione niezdarnie, ciasto się bowiem klei. Ja pomagałam sobie palcem przy ściąganiu porcji ciasta z łyżki. Pod wpływem temperatury ciastka i tak same się uformują.
  6. Pieczcie przez 10 minut.
  7. Ciasta po wyjęciu z piekarnika nie nadają się jeszcze do jedzenia, muszą ostygnąć i zrobić się bardzie twarde. Dajcie im 15-20 minut i możecie próbować jak wyszły 🙂

SMACZNEGO!

Inspiracja: przepis na blogu kwestiasmaku.com

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Ciastka brownie przepyszne
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sałatka z kwiatami cukinii

Już miałam okazję prezentować Wam dania z kwiatami cukinii, które są przepyszne :) Możecie je kupić w wersji żeńskiej i...

Zamknij