Fasolka po bretońsku

Klasyczna polska potrawa gości na naszych stołach od lat. Robiły ją nasze mamy i babcie, robimy i my. Nawet mimo to że jest dość ciężkostrawnym posiłkiem, możemy raz na jakiś czas podać ją na rodzinny obiad.

Przygotowanie:2 godziny

Składniki:
– 400 g suchej fasoli typu Jaś
– 600 ml bulionu z kurczaka lub z warzyw
– 30 dag kiełbasy lekko wędzonej
– 10 dag boczku
– 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
– sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie:

Ta potrawa wymaga wcześniejszych przygotowań a mianowicie namoczenia fasoli. Najlepiej to zrobić dzień wcześniej – do sporej misji wsypcie fasolę, zalejcie dużą ilością wody i odstawcie aż napęcznieje i potroi swoja objętość.
Do sporego garnka wrzućcie pokrojony w niewielką kostkę boczek i podsmażcie go już bez użycia dodatkowego tłuszczu. Dodajcie fasolę odsączoną z wody i chwilę podsmażcie. Dolejcie bulion i pod przykryciem gotujcie ok 1,5 h. W trakcie gotowania pilnujcie jedynie poziomu płynu, w razie konieczności uzupełniajcie bulionem lub wodą.
Do ugotowanej fasolki dodajcie przecier pomidorowy, pokrojoną w półplasterki kiełbasę i doprawcie do smaku. Gotujcie jeszcze ok 10 min do połączenia smaków.
Podawajcie z pieczywem, a do ozdoby i dodatkowego smaku polecam kilka listków świeżego oregano.
SMACZNEGO!

burger przepis

 

fasolka3

Polecam Wam także pyszne przepisy na:
kotlet schabowy
schabowy inaczej
pulpety w sosie pomidorowym
zupa ogórkowa
zupa pieczarkowa
zapiekanki z pieczarkami

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Fasolka po bretońsku
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pomidory z mozzarellą – sałatka caprese

  To prosty, dla niektórych nawet oczywisty przepis. Ja sałatkę caprese robię w kilku wersjach (głownie ze względu na dodatki...

Zamknij