Florentynki – ciasta z bakaliami i czekoladą

Te ciasteczka wymagają chwili czasu na przygotowanie, bo musisz je studzić w trakcie. Ale aby to sobie ułatwić, możesz rozłożyć sobie pracę na dwa razy (np na dwa dni). Jednego dnia upiecz ciasteczka, a kolejnego stwórz spód z czekolady. Wtedy będzie łatwiej.

Zerknij na mój przepis i pamiętaj, że nie musisz sztywno trzymać się moich składników. Zachowaj mniej więcej proporcje, a bakalie możesz dodać naprawdę dowolne. Czasem masz jakiś zapas w domu rodzynek, lub orzechów. To czas aby je wykorzystać i stworzyć coś pysznego. Twoje florentynki za każdym razem mogą być nieco inne!

Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka:
ciasteczka z pieczątkami
ciasteczka brownie
podstawowy przepis na pierniczki
ciasteczka migdałowe
ciasteczka z melasą
wafle z kajmakiem
kruche ciasteczka świąteczne

Przygotowanie: 3h
Ilość ciasteczek: 25

Składniki:
-100 g rodzynek
– 100 g suszonej żurawiny
– 200 g migdałów w płatkach
– 100 g orzechów laskowych
– 50 g mąki pszennej
– 120 g masła
– 120 g cukru
– 50 ml śmietany kremówki 30%
– 200 g czekolady mlecznej

Przygotowanie:

  1. W garnuszku rozpuść masło i cukier. Podgrzej aby masło się rozpuściło + 2-3 minuty, cukier zostanie jeszcze grudkowaty, ale to nie szkodzi. Zdejmij mieszankę z palnika, dodaj śmietankę i odstaw aby ostygła.
  2. W misce umieść wszystkie bakalie i dodaj mąkę. Kiedy roztopione masło z cukrem przestygnie dodaj je do masy i wymieszaj całość. Masa powinna być lekko kleista, jeśli jest zbyt rzadka dodaj nieco mąki.
  3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj ciasto dużą łyżką. Spłaszcz nieco każdą z porcji, pamiętając o zachowaniu dość sporych odstępów, ciastka spłaszczą się jeszcze i urosną.
  4. Piecz ciastka w piekarniku nagrzanym do 160 st C przez 12-13 minut. Następnie wyjmij blachę, zsuń z niej papier z ciastkami, połóż nowy papier i zrób kolejne ciastka. Czynności powtarzaj.
  5. Po upieczeniu możesz wyrównać ciasteczka wycinając je za pomocą okrągłej foremki, ale według mnie nie jest to konieczne. Ciastka muszą całkowicie wystygnąć zanim zdejmiesz je z papieru do pieczenia.
  6. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Za pomocą łyżki nakładaj czekoladę na spód każdego z ciastek. Tak przygotowane ciastka układaj odwrotnie na talerzu lub blasze, a następnie wstaw na 10-20 minut do lodówki. Ciasteczka są gotowe!

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Florentynki - ciasta z bakaliami i czekoladą
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 20/12/2017

      no to musisz je koniecznie zrobić, są genialne 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Śledź smażony w cieście z mango

To przepis i dla tych którzy śledzie uwielbiają i dla tych którzy jeszcze nie docenili ich smaku, ale za to...

Zamknij