Focaccia z rozmarynem

Foccacia czyli włoski aromatyczny chlebek, to idealna przekąska lub kolacja. Dla mnie najlepszą wersją jest ta z dodatkiem rozmarynu i soli morskiej. Możecie jednak zmieniać ten przepis i użyć oliwek lub innych przypraw. Kiedyś naszło mnie aby wykorzystać do foccacii suszone pomidory, ale te zbyt bardzo spiekły się i nadały gorycz. Zamiast nich użyjcie jednak małych pomidorków koktajlowych, wtedy efekt jest super.

Przygotowanie: 2 h

Składniki:

-500 g mąki pszennej
– 325 ml ciepłej wody
– paczka suchych drożdży
– 1 łyżka soli
– 3 łyżki oliwy
– na wierch: oliwa, sól morska, świeży rozmaryn

PRZYGOTOWANIE:
  1. Do misji wsypcie mąkę, drożdże, sól, ciepłą wodę i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Całość wyrabiajcie za pomocą dłoni lub miksera i świderkowatych końcówek. Ciasto powinno być zwarte i jednolite.
  2. Ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie na 20-30 minut aż podwoi swoją objętość. Blachę posmarujcie oliwą (nawet jeśli używacie papieru do pieczenia to wlejcie na niego odrobinę oliwy i posmarujcie). Na blachę wyłóżcie ciasto i ugniećcie palcami aby miało 2-3 cm grubości. Ciasto może mieć wgłębienia i być nieregularne. Ostawcie na kolejne 30 minut aż podwoi objętość.
  3. Ponownie ugniećcie palcami robiąc w cieście wgłębienia. Polejcie ciasto odrobiną oliwy, posypcie rozmarynem i solą. Przyprawy lekko wgniećcie w ciasto.
  4. Pieczcie przez 10 minut w temperaturze 250 st C, a następnie zmniejszcie temperaturę do ok 200 st C i pieczcie jeszcze 10 minut.
  5. Podawajcie foccacię od razu. Najlepsza jest z oliwą zmieszaną z czosnkiem i suszonym oregano, lub z pastami kanapkowymi.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Focaccia z rozmarynem
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Angelina

    Opublikowane 24/04/2017

    Odpowiedz

    Z suszonymi pomidorami też pycha! Tylko, że taką focaccie robię w formie mini płaskich bułeczek i pomidory daję do środka, wtedy się nie spiekają. Tylko trzeba uważać bo są mega gorące, nawet kiedy bułeczka już przestygła. Poza tym robię z rozmarynem, oliwkami – ta najbardziej posmakowała mojej mamie. Tylko trzeba oliwki przekroić na pół i lekko wcisnąć w ciasto bo uciekają z focacci 😉

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 24/04/2017

      Do środka jeszcze nie dawałam suszonych pomidorów ale to fajny sposób, dzięki za podpowiedź 🙂

  • Angelina

    Opublikowane 24/04/2017

    Odpowiedz

    Ah i focaccia z rozmarynem na to plasterek pomidora, mozzarelli i listek bazylii. Chyba wiem co będzie na kolację 🙂

  • Lonna

    Opublikowane 24/04/2017

    Odpowiedz

    Apetycznie wygląda . Taki chlebek z rozmarynem musi być bardzo aromatyczny 🙂

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 24/04/2017

      Jest bardzo 🙂

  • marcepanowykacik

    Opublikowane 24/04/2017

    Odpowiedz

    Wygląda bardzo smacznie. Bardzo chętnie ja zrobię 😊

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 24/04/2017

      Polecam, jest bardzo prosta w przygotowaniu

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Tort z nutellą i truskawkami

  Ten tort robiłam w sumie dwa razy. Pierwsza wersja z oryginalnego przepisu miała fatalne biszkopty które upiekły się z...

Zamknij