Ośmiornica prosty przepis

Przygotowanie ośmiornicy to naprawdę nic trudnego. Wystarczy trochę cierpliwości i 1,5 godziny czasu duszenia. Zachęcam Was do zakupu i przygotowania w domu. Świeżą ośmiornicę dostaniecie w Makro, czasem kupić można także mrożone. Coraz częściej mrożone ośmiornice pojawiają się także w Biedronce i Lidlu. Ich przygotowanie jest identyczne, oczywiście po uprzednim rozmrożeniu. Poniżej znajdziecie podstawowy przepis i dodatkowo opis przygotowania glazury czosnkowej, jeśli tak jak ja lubicie owoce morza z sporą ilością czosnku.

Polecane przepisy z owocami morza:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
małże w białym winie
spaghetti z krewetkami
kalmary ze szpinakiem
krewetki w sosie pomidorowym z wódką
zupa rybna z owocami morza –  ZUPA BOUILLABAISSE
krewetki w białym winie
kalmary w czosnku

przepis na ośmiornicę

Przygotowanie: ok 1,5 h

Składniki:

– ośmiornica
– 3-4 łyżki oliwy z oliwek
– sos do podania: 1/3 szklanki oliwy i 2-3 ząbki czosnku,

 

Przygotowanie:

  1. Jeśli używasz ośmiornicy mrożonej, konieczne jest jej wcześniejsze rozmrożenie. Następnie umyj ośmiornicę dokładnie pod bieżącą chłodną wodą. Musisz wypłukać nadmiar soli, którego ośmiornica ma naprawdę sporo.
  2. Do garnka(dobierz jego wielkość do wielkości i ilości ośmiornic) wlej oliwę i włóż ośmiornicę. Zakryj szczelnie pokrywką i duś na małym ogniu ok 1,5 do 2 h. Warto po ok 1h duszenia zdejmij pokrywkę i skontroluj ilość sosu. Jeśli zostało go niewiele dolej pół szklanki wody.
  3. Duszenie w szybkowarze: procedura przygotowania jest podobna, ale ilość czasu potrzebna do uduszenia ośmiornicy to 45 min do 1,5h maksymalnie.
  4. Po duszeniu możesz podawać ośmiornicę w takiej postaci lub nieco wzbogacić jej smak np zalewą czosnkową. Do jej przygotowania potrzebujesz 1/3 szklanki oliwy, 3-4 ząbki czosnku przetarte przez praskę. Całość wymieszaj nieco wcześniej a po duszeniu odlej sos który powstał z ośmiornicy i zalej oliwą z czosnkiem.
  5. Ośmiornicę podawaj na ciepło lub na zimno w sałatce, na kanapkach. Idealnym dodatkiem są sałatki ziemniaczane i sałaty.
    SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Ośmiornica przepis
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
3.51star1star1star1stargray Based on 9 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Aneta Wojtiuk

    Opublikowane 28/08/2015

    Odpowiedz

    Nigdy nie miałam okazji próbować ośmiornicy. Ale brzmi dość smacznie… I mało skomplikowanie! Nie wiem, czy sama odważę się przyrządzić to stworzenie, ale z chęcią bym spróbowała. 🙂

    • nietylkopasta

      Opublikowane 28/08/2015

      Możesz na początek kupić np małą puszkę z marynowaną ośmiornicą w oliwie. Można je czasem znaleźć obok ryb w puszkach. Tak smak będzie Ci odpowiadał bierz się za gotowanie :))

    • Aneta Wojtiuk

      Opublikowane 28/08/2015

      Nie przepadam za takimi gotowcami marynowanymi… Może kogoś przekonam do zrobienia takiego przysmaku i wtedy się załapię. Jak nie to sama spróbuję – kiedyś. 😉

  • Bárbara Zielinska

    Opublikowane 26/09/2015

    Odpowiedz

    Mala rada jesli robi sie osmiornice swieza trzeba ja udezyc kilka razy aby rozbic miesnie a pozniej zamrozic na kilka dni,bedzie duzo bardziej delikatna bo gotowaniu.

  • ALNO

    Opublikowane 10/01/2018

    Odpowiedz

    Nigdy nie jadłam ośmiornicy. Chyba nie chciałabym zjeść takiej rozmrożonej i wolałabym kupić gdzieś świeżą. W ogóle byliście może w Ed Red w Warszawie? Zastanawiam się czy tam nie pójsc, a widzialam na fejsie ze mają konkurs, do wygrania menu lunchowe do dzisiaj.

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 11/01/2018

      Tak byłam w tej restauracji.
      Co do ośmiornicy – właśnie powinna być zamrożona wcześniej, to ułatwia jej przygotowanie i powoduje że ośmiornica kruszeje 😉

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Muffiny z czekoladą i pomarańczą

Moich muffinów nie nazwałam czekoladowych, bo czekolada jest obecna w kawałeczkach. Dzięki temu muffiny są piegowate w środku, a jedząc...

Zamknij