Paluszki chlebowe – przepis na grissini

Te proste w przygotowaniu paluszki chlebowe to doskonały pomysł jako samodzielna przekąska podana z oliwą lub humusem, oraz jako dodatek do prostej sałatki. Przez dodatek różnych przypraw możecie przygotować bardzo dużo wersji smakowych. Ja tym razem zdecydowałam się na aż pięć wersji: z czarnuszką, czosnkiem niedźwiedzim, suszonymi pomidorami z chilli, mieszanki przypraw chilli oraz ziołami włoskimi. Przyprawy Kotanyi sprawdziły się fantastycznie, a ja zyskałam grissini o ciekawych smakach. Koniecznie zajrzyjcie także do przepisu na sałatkę z wędzonym pstrągiem, tam użyłam grissini z ziołami włoskimi jako dodatku do sałatki.

PRZYGOTOWANIE: 40 minut + 2 h wyrastanie ciasta
ILOŚĆ SZTUK: 20-25
SKŁADNIKI:

– 640 g mąki pszennej
– pół opakowania drożdży instant
– 300 ml ciepłej wody
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżeczka soli
– przyprawy Kotanyi do obtoczenia – np czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, mieszanki przypraw z solą – np chilli z solą, zioła włoskie, inne

PRZYGOTOWANIE:

Połączcie ze sobą wszystkie składniki. Ja wykorzystuję do tego robota kuchennego, dzięki czemu trwa to 3-4 minuty. Jeśli będziecie przygotowywali ciasto ręcznie należy zagniatać je najpierw w misce, a następnie na stolnicy podsypanej mąką. Ciasto powinno być jednolite i nie kleić się do dłoni. Tak przygotowane ciasto włóżcie do miski, miskę przykryjcie folią spożywczą i odstawcie w ciepłe miejsce na 1,5 – 2h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, ale jeśli urośnie jeszcze bardziej to bardzo dobrze 🙂

Na stolnicy lekko podsypanej mąką wyłożyć ciasto. Podzielić je na 20-25 porcji. Najlepiej oddzielajcie najpierw porcje z połowy ciasta, a resztę trzymajcie w przykrytej misce, aby nie wyschło. Oddzielone kawałki ciasta ugniatajcie w dłoniach na walec, a następnie przy użyciu dłoni rozwałkujcie na stolnicy na długie paluchy. Najlepiej robić to zaczynając od środka ciasta rozwałkowując je w kierunkach zewnętrznych, używając do tego obu dłoni. Tak przygotowane paluchy obtoczcie w wybranej mieszance przypraw. Wg mnie najlepsze są do tego mieszanki z dodatkiem soli, ale zachęcam do eksperymentowania 🙂 Poniżej zobaczycie jak wyszły moje grissini w kilku wersjach smakowych.

Smacznego!

GRISSINI Z ZIOŁAMI WŁOSKIMI

salatkagrissini4

GRISSINI Z SUSZONYMI POMIDORAMI Z CHILLI

grissini2a

GRISSINI Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

grissini5

GRISSINI Z CZARNUSZKĄ

grissini7

GRISSINI Z MIESZANKĄ PRZYPRAW CHILLI

grissini9



grissini10

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Paluszki chlebowe - przepis na grissini
Data publikacji:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Łosoś z sosem whisky i mango

Nawet jeśli nie przepadacie za whisky tak jak ja, nie bójcie się tego dania. Sos jest fantastyczny, ma bardzo ciekawy...

Zamknij