Zupa krem z kalafiora

Dziś mam dla Was przepis na zupę w której pierwsze skrzypce gra kalafior. Aby dodatkowo wzbogacić smak zupy dodałam do niej rzepę oraz pastę tahini (do kupienia w większości marketów w dziale z produktami orientalnymi). Mam nadzieję że namówiłam Was do przygotowania tej zupy, z pewnością warto 🙂

Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
najlepsze przepisy na zupy kremy
krem z groszku z mlekiem kokosowym
krem z ziemniaków z ciemnym piwem
krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
zupa krem z brokuła
zupa krem z buraczków
krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
krem z cukinii z nachos

krem z kalafiora

 

Przygotowanie: ok 30 minut

Składniki:

– oliwa
– 1 średnia cebula
– pół dużego lub cały mały kalafior
– pół średniej rzepy
– 500-700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (najlepiej domowego)
– 2 łyżki pasty tahini
– kilka listków rukoli do podania
Przygotowanie:

Na oliwie należy zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodać kalafiora pokrojonego w różyczki i obraną i pokrojoną w kostkę (ok 1,5 cm bok) rzepę. Zalać ciepłym bulionem (dodajcie na początek ok 500 ml) i gotować aż warzywa zrobią się miękkie ale kalafior nie będzie rozgotowany. Zbindować zupę dodając do niej 1 łyżkę pasty tahini. Jeśli zupa będzie za gęsta dodać więcej bulionu i gotować jeszcze przez chwilę (ok 2 min). Zupę podawać z odrobiną pasy tahini i np kilkoma listkami rukoli.

SMACZNEGO!

krem z kalafiora

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Zupa krem z kalafiora
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Makaron z wędzonym łososiem

Już wiecie że uwielbiam wszelakie makarony, za ich smak oraz prostotę wykonania, a przede wszystkim za czas w którym mogę...

Zamknij