Jeśli danie jest pikantne a do tego chrupiące i można je jeść rękami to będzie moim ideałem. I tak jest w tym przypadku. Zapiekane nachos z chilli con carne, z dodatkiem pomidorków, oliwek i rozpuszczonym serem. Do tego podaję zawsze trochę śmietany aby złagodzić ostre smaki. Zróbcie takie dane jako przekąskę przed jakimś wydarzeniem sportowym, oglądaniem meczu czy skoków narciarskich. Gwarantuję szczęście wszystkich współbiesiadników.
Jeśli lubicie tego rodzaju kuchnię powinny Wam smakować także:
– nachos z kurczakiem
– pikantne skrzydełka z kurczaka
– chilli con carne
– pad thai z kurczakiem
– tacos ze stekiem
Przygotowanie: 40 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 300 g wołowego mięsa mielonego
– 3/4 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki)
– pół szklanki passaty pomidorowej
– 50 ml czerwonego wina
– 1 ząbek czosnku
– 1 papryczka chilli ostra
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– około 200 g nachos – wersja serowa, pikantna lub naturalna – to zależy od tego co lubisz
– 10-15 pomidorków koktajlowych
– 15-20 czarnych oliwek
– papryczki jalapeno – ilość dobierz według własnych upodobań
– 100 g sera cheddar
– pół awokado lub pasta guacamole do podania
– śmietana do podania
– folia aluminiowa
Przygotowanie:
- Czosnek i chilli drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i krótko przesmaż czosnek z chilli, a następnie dodaj mięso i usmaż je od czasu do czasu mieszając.
- Do usmażonego już mięsa dodaj passatę, wino i duś około 5 minut, po czym dodaj czerwoną fasolę i dopraw całość do smaku. Jeśli mięso jest dla ciebie zbyt mało pikantne możesz dołożyć więcej chilli lub doprawić np sosem Tabasco. Duś aż sos nieco wyparuje i całość zdobi się dość gęsta, około 10-15 minut.
- Z filii aluminiowej przygotuj miseczki podobne do tych które widzisz na moim zdjęciu. Do miseczek włóż nachos, następnie dodaj przygotowane wcześniej mięso z fasolą, dorzuć oliwki oraz przekrojone na pół pomidorki i papryczki jalapeno. Całość posyp startym serem cheddar i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st na 10 minut.
- Tak przygotowane danie podawaj z awokado lub przygotowanym guacamole, z kwaśną śmietaną i dodatkowymi papryczkami jalapeno.
SMACZNEGO!
1 comments
Zawsze chciałam spróbować nachosów 🙂