Potrzebujecie oryginalnego dodatku do dania głównego? Zamiast tradycyjnych sałatek czy surówek, proponuję Wam pyszne pomidorki cherry. Pomidorki z uprawy mojego brata dzięki swojej naturalnej słodyczy wyszły wprost idealnie.
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
Produkty:
– pomidorki cherry (ok 20-30 sztuk dla 2 osób)
– spora garść świeżej bazylii
– sól i pieprz
– oliwa z oliwek (aromatyzowana czosnkiem)
– łyżka octu balsamicznego
Zacznijcie od umycia pomidorków. Moja rada – nakłujcie każdy pomidorek delikatnie nożem, to spowoduje że w trakcie jedzenia nie będą pryskać przy przekuciu widelcem.
Wrzućcie pomidorki do żaroodpornego naczynia posmarowanego odrobiną oliwy. Pomidorki posypcie bazylią, oliwą (powinny być równomiernie pokropione), gruboziarnistą solą i pieprzem świeżo mielonym. Dodajcie także odrobinę octu balsamicznego.
Zapiekajcie w piekarniku rozgrzanym do ok 190 st przez 15 min.
Smacznego!
Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy
1 comments
Faktycznie wyglądają bardzo apetycznie i są proste w przygotowaniu. W zasadzie do pomidorów nie potrzeba nic więcej niż dobra oliwa i świeża bazylia.
Pozdrawiam.