Wpisz i naciśnij Enter

Pieczone pomidorki cherry

Potrzebujecie oryginalnego dodatku do dania głównego? Zamiast tradycyjnych sałatek  czy surówek, proponuję Wam pyszne pomidorki cherry. Pomidorki z uprawy mojego brata dzięki swojej naturalnej słodyczy wyszły wprost idealnie.

Produkty:

– pomidorki cherry (ok 20-30 sztuk dla 2 osób)
– spora garść świeżej bazylii
– sól i pieprz
– oliwa z oliwek (aromatyzowana czosnkiem)
– łyżka octu balsamicznego

Zacznijcie od umycia pomidorków. Moja rada – nakłujcie każdy pomidorek delikatnie nożem, to spowoduje że w trakcie jedzenia nie będą pryskać przy przekuciu widelcem.

Wrzućcie pomidorki do żaroodpornego naczynia posmarowanego odrobiną oliwy. Pomidorki posypcie bazylią, oliwą (powinny być równomiernie pokropione), gruboziarnistą solą i pieprzem świeżo mielonym. Dodajcie także odrobinę octu balsamicznego.

Zapiekajcie w piekarniku rozgrzanym do ok 190 st przez 15 min.

Smacznego!

pieczonepomidorki1

pieczonepomidorki2

Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki 
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Pieczone pomidorki cherry
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

One comment

  1. Faktycznie wyglądają bardzo apetycznie i są proste w przygotowaniu. W zasadzie do pomidorów nie potrzeba nic więcej niż dobra oliwa i świeża bazylia.
    Pozdrawiam.