Do tego dania możesz wykorzystać gotowe pierożki tortellini, które teraz bardzo często dostępne są w mniejszych i większych supermarketach. Zapytasz pewnie jakie wybrać? Oczywiście te z dobrym składem, a nadzienie wybierz według własnego gustu. Ja tym razem sięgnęłam po ricottę ze szpinakiem, ale sos który Ci dziś zaproponuję doskonale pasuje też do mięsnych tortellini.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
Polecam Wam także inne przepisy:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
TORTELLINI Z PIKANTNYM SOSEM POMIDOROWYM
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 300 g gotowych pierożków tortellini (możesz użyć tych z nadzieniem serowym lub z szynką)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– 1 szalotka
– 80 ml białego wytrawnego wina
– 100 ml passaty pomidorowej
– 1 łyżeczka lub więcej pasty chilli
– 2 łyżki czerwonego pesto
– 2 łyżki śmietany 18% + dodatkowa do podania
– listki świeżej bazylii i/lub natki pietruszki do podania
– 1 łyżeczka płatków chili
– świeżo mielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli kupisz makaron świeży z lodówki, zajmuje to zwykle około 3 minut. Wtedy rób wszystko jednocześnie.
- Posiekaj drobno czosnek i szalotkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i szalotkę i zeszklij. Jak zaczną się lekko rumienić dodaj białe wino, passatę, pastę chilli (możesz dodać najpierw łyżeczkę, a jeśli wolisz ostrzejsze dania zawsze możesz dodać jeszcze trochę). Całość podgrzewaj i mieszaj, po czym dodaj śmietanę i wszystko połącz ze sobą. Czas gotowania sosu to około o10 minut, musi się nieco zredukować i nabrać smaku.
- Do sosu na patelnię dodaj ugotowane wcześniej tortellini i wymieszaj. Przekładaj na talerze, dodaj po łyżce śmietany, posyp płatkami chilli i listkami świeżej bazylii oraz natką pietruszki. Podawaj niezwłocznie.
Smacznego!



Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut






