Powiecie że tosty to takie banalne danie, które można zrobić właściwie ze wszystkiego. Ale dziś mam dla Was pyszny przepis na moją ulubioną wersję, z dodatkiem zielonego pesto, koniecznie własnej produkcji.
Polecam Wa też inne przepisy na tosty i śniadania:
– tosty francuskie
– kanapka z camembert i żurawiną
– szakszuka
– szakszuka z kurkami
– ser z jogurtów greckich
– pasta z awokado i jajka
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
– tosty z pesto i jakiem
– jajka sadzone z boczkiem
– najlepsza jajecznica
– Tosty o smaku pizzy
TOSTY Z SEREM I POMIDOREM
Przygotowanie: 10 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 4-6 kromek chleba właściwie dowolnego
– ser mozzarella – w plastrach lub tarta
– 1-2 pomidory
– świeżo mielony czarny pieprz
Pesto:
– 10 dag liści świeżej bazylii
– 4 ząbki czosnku
– 8 łyżek parmezanu (najlepiej użyj w kawałku)
– 1/4 szklanki orzeszków piniowych (możesz zastąpić migdałami)
– 1/2 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie:
- PESTO: wrzuć wszystko do blendera i blenduj całość na pyszne pesto.
- Na pieczywie połóż plasterek mozzarelli, na nim plasterek pomidora. zapiekaj najlepiej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 st C. Wystarczy 5-8 minut.
- Gotowe grzanki polej odrobiną zielonego pesto które jest już gotowe. Jedz od razu! 🙂 SMACZNEGO!
1 comments
Uwielbiam grzanki. Najczęściej robię w tosterze ariete a później szaleję z dodatkami 😀 Pesto i pomidory uwielbiam