Wpisz i naciśnij Enter

Pasta z awokado i jajka

To doskonały przepis zarówno na ciekawe śniadanie, jak i kolację. Nie róbcie jednak pasty bardzo dużo, awokado ma to do siebie że szybko czernieje, nawet jak dodacie do niego trochę cytryny lub limonki.

Do pasty kupcie już miękkie awokado, zwróćcie jednak uwagę czy nie jest już zepsute. Mi czasem zdarzyły się niespodzianki w postaci już niejadalnego owocu który wyniosłam prosto ze sklepu. Dlatego coraz częściej kupuje jeszcze twarde owoce i sama leżakuję na kuchennym parapecie.

Jeśli lubicie pasty do chleba, polecam Wam kilka moich super przepisów. W pierwszej kolejności wypróbujcie najlepszą pastę jajeczną, polecam także pastę z zielonych oliwek, pastę z makreli, pastę z kurczaka czy pastę z wędzonego kurczaka lub pastę z soczewicy. Wszystkie są przepyszne.
Zapraszam Was także na zebrane w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację

Przygotowanie: 10 minut + gotowanie jajek
Ilość porcji: 2

Składniki:
– 1 awokado
– 1 łyżka soku z cytryny
– 4 jaja ugotowane na twardo
– sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Jaja ugotujcie na twardo, a następnie obierzcie i posiekajcie dość drobno nożem.
  2. Awokado przekrójcie w szerz na pół, obkrawając pestkę. Następnie za pomocą łyżeczki wyjmijcie miąższ, dodajcie do niego sok z cytryny i przy użyciu widelca rozgniećcie owoc na w miarę jednolitą pastę. Dodajcie posiekane jajka, sól i pieprz i wymieszajcie całość. W razie potrzeby doprawcie do smaku.
  3. Pastę podawajcie z pieczywem, możecie wzbogacić pastę podając ją np z kiełkami.

SMACZNEGO!

Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
szakszuka (shakshuka)
szakszuka z kurkami
ser z jogurtów greckich
tosty francuskie
placki serowe
placki jogurtowe z owocami
omlet z białek
omlet z pomidorami
pasta jajeczna

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Pasta z awokado i jajka
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 31 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 comments

  1. Wygląda bardzo apetycznie. 🙂 https://julias-cooking.com/

  2. Pychotkav

  3. Pyszna pasta z ugotowanych i posiekanych jajek z dodatkiem dojrzalego awokado. Z odrobina czosnku, soku z cytryny i oliwy. Sprawdzi sie zarowno w wersji z kolendra jak i rzezucha. Skladniki pasty (jajka i awokado) wystarczy rozgniesc widelcem. Paste mozemy podac w formie salatki, w miseczce, obok kladac pieczywo. Na swieta mozna takze przygotowac na jej bazie jajka faszerowane jak w tym przepisie. Jesli brakuje Wam pomyslow na pyszne, zdrowe sniadania pamietajcie o tym przepisie. Ugotowane jajka mozna trzymac w lodowce i w razie potrzeby wykorzystac do przygotowania pasty jajecznej z awokado (ktorego kilka sztuk zawsze warto trzymac na parapecie okna w kuchni 😉 Jesli kupicie twarde i niedojrzale awokado zawincie je w folie aluminiowa — po 2-3 dniach bedzie idealnie miekkie i dojrzale. 0