Strucla makowa to najbardziej klasyczne ciasto, którego nie może zabraknąć w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Z tym przepisem na pewno Ci się uda, idealnie wyrośnie i będzie przepyszny 🙂
Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie:
– Masa makowa
– wieniec makowy
– ciasto makowe na biszkopcie
– ciasteczka z pieczątkami
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– ciasteczka z melasą
– kruche ciasteczka świąteczne
– muffiny piernikowe
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
MAKOWIEC
Przygotowanie: 3 h 10 minut
Składniki na masę makową:
– 500 g maku
– 1 szklanka miodu
– 4 łyżko oleju
– 150 g orzechów włoskich
– 50 g płatków migdałowych
– 100 g drobno posiekanych suszonych owoców (morele, żurawina, figi, inne) i lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
Powyższe składniki możecie zastąpić gotową masą makową (puszka 800 g)
– 3 białka
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka jajek (rozmiar M)
- 125 ml mleka
- 14 g suchych drożdży
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Jeśli używasz gotowej masy makowej (wystarczy Ci około 600 g) przejdź od razu do punktu 3.
- Mak wsyp do misji i zalej wrzątkiem, tak aby go zakrył. Pozostaw do namoczenia przez 1 godzinę. Następnie zmiel mak w maszynce do mięsa z najdrobniejszymi oczkami, musisz to zrobić dwukrotnie. Do maku dodaj miód, olej, drobno posiekane orzechy i migdały oraz suszone owoce lub kandyzowaną skórkę pomarańczową, pokrojone na malutkie kawałki.
- Ubij białka na sztywno. Dodaj białka do masy makowej i delikatnie wymieszaj.
- Do rondelka dodaj masło, cukier i mleko, podgrzewaj do rozpuszczenia cukru, a następnie odstaw do ostygnięcia. Ostudź masę tak, aby miała temperaturę nieco wyższą od pokojowej.
- Do miski dodaj żółtka i zacznij je ucierać, a następnie dosyp drożdże i wlej masę z mleka i masła oraz przesianą mąkę. Całość wyrabiaj mikserem z końcówką typu hak, lub w dłoniach. Ciasto musi być jednolite i sprężyste.
- Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1,5 h, najlepiej w tym czasie przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą. Powinno wyrastać w temperaturze 30-40o C. Jeśli w domu jest chłodniej wstaw ciasto do piekarnika, w którym ustawisz temperaturę 40o C.
- Po wyrastaniu przyszedł czas na zwinięcie strucli. W międzyczasie nastaw piekarnik na 180o C, aby się nagrzał. Na blacie lub macie silikonowej rozwałkuj ciasto do kształtu kwadratu. Ciasto powinno mieć 1-1,5 cm grubości. Nakładaj masę makową tak, aby jeden z brzegów np dolny był wolny w odległości 5-6 cm, ułatwi Ci to zwinięcie ciasta.
- Zwijaj struclę, rozpoczynając od przeciwległego brzegu temu, który zostawiłeś jako wolny. Na koniec wolnym brzegiem sklej struclę.
- Z papieru do pieczenia odkrój spory kawałek umożliwiający Ci zawinięcie strucli. Połóż ciasto na papierze do pieczenia i zawiń ją w nim, zostawiając 1-2 cm luzu, aby ciasto w tych granicach mogło wyrosnąć.
- Wstaw makowiec do piekarnika i piecz go przez 40 minut. Po wyjęciu wystudź ciasto na kratce.
- Z cukru pudru i soku z cytryny przygotuj lukier. Polej nim wystudzony makowiec, możesz posypać go orzechami lub suszonymi owocami.
2 comments
czy można użyć drożdży świeżych, ile ?
przelicznik to około 2,5 x ilość świeżych, wagowo. Wcześniej trzeba zrobić zaczyn oczywiście