Szybki piernik – najlepszy

Kiedy podczas planowania menu świątecznego przypomnicie sobie o pieczeniu piernika, a na ten dojrzewający nie będzie już czasu, skorzystajcie właśnie z tego przepisu. Dzięki niemu upieczenie pyszny miękki piernik, który genialnie pachnie i genialnie smakuje, a robi się go naprawdę bardzo szybko.

Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka i świąteczne ciasta:
piernikowe muffiny
ciasteczka brownie
podstawowy przepis na pierniczki
ciasteczka migdałowe
ciasteczka z melasą
wafle z kajmakiem
kruche ciasteczka świąteczne
ciasto makowe na biszkopcie

Przygotowanie: 60 minut

Składniki:

– 300 g mąki pszennej
– 125 g masła
– 250 g cukru
– 2 jaja rozmiar L
– 4 łyżki domowej przyprawy do piernika (możecie użyć gotowej mieszkanki, ale sprawdźcie w składzie czy nie ma w niej mąki lub cukru)
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżki powideł śliwkowych + 4-6 łyżek powideł do przełożenia piernika
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 łyżki gorzkiego kakao
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 łyżki kawy zbożowej
– 250 ml mleka
– 1/3 szklanki śmietanki kremówki 36%
– 100 g czekolady deserowej
– masło i odrobina mąki do wysypania formy

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 st C. Keksówkę natrzyj miękkim masłem i wysyp mąką pszenną, tak aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia.
  2. Przygotuj dwie miski oraz rondelek. W pierwszej misce wymieszaj: miód, 2 łyżki powideł śliwkowych, przyprawę piernikową, cynamon oraz kakao. W drugiej misce natomiast roztrzepane jaja, mleko, kawę zbożową oraz sodę.
  3. Rondelek (musi być na tyle duży aby pomieścił całe ciasto) postaw na kuchence. Wrzuć masło i je roztop, po czym dodaj cukier i wymieszaj aż ten się roztopi. Dodaj zawartość miski w której jest miód i powidła śliwkowe, wymieszaj, podgrzewaj jeszcze minutę i zdejmij z ognia. Teraz dodaj zawartość 2 miski z jajami oraz mlekiem, i energicznie wymieszaj masę. Do gorącej masy przez sitko przesiej mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj całość łyżką. Ciasto jest gotowe.
  4. Tak przygotowane ciasto przelej do przygotowanej keksówki, i wstaw do nagrzanego już piekarnika. Picz przez 50 minut, do tzw suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu wystudź całkowicie piernik. Wyjmij z formy i przekrój wzdłuż, posmaruj powidłami i nałóż ponownie górną połowę.
  6. W garnuszku podgrzej śmietankę i dodaj do niej połamaną na małe części czekoladę. Podgrzewaj na niedużym ogniu mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Polewą polej piernik.

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Szybki piernik - najlepszy
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 46 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Placek po węgiersku

Z mojego przepisu zawsze wam się uda. I to nie jest czcze gadanie, mój J. stwierdził że to najlepszy placek...

Zamknij