Kiedy podczas planowania menu świątecznego, przypomnicie sobie o pieczeniu piernika, a na ten dojrzewający nie będzie już czasu, skorzystajcie właśnie z tego przepisu. Dzięki niemu upieczenie pyszny miękki piernik, który genialnie pachnie i genialnie smakuje, a robi się go naprawdę bardzo szybko.
Szczerze Wam powiem, że ja nawet wolę tę wersję piernika. Jest ona dużo bardziej wilgotna, genialna do przełożenia ciasta powidłami lub innym nadzieniem. Taki piernik robię od lat!
Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka i świąteczne ciasta:
– piernikowe muffiny
– ciasteczka brownie
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– tort czekoladowy z owocami
– ciasteczka z melasą
– wafle z kajmakiem
– kruche ciasteczka świąteczne
– ciasto makowe na biszkopcie
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
– zestawienie Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
SZYBKI PIERNIK
Przygotowanie: 60 minut
Składniki:
– 300 g mąki pszennej
– 125 g masła
– 250 g cukru
– 2 jaja rozmiar L
– 4 łyżki domowej przyprawy do piernika (możesz użyć gotowej mieszkanki, ale sprawdź skład, czy nie ma w niej mąki lub cukru jako wypełniaczy)
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżki powideł śliwkowych + 4-6 łyżek powideł do przełożenia piernika
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 łyżki gorzkiego kakao
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 łyżki kawy zbożowej
– 250 ml mleka
– 1/3 szklanki śmietanki kremówki 36%
– 100 g czekolady deserowej
– masło i odrobina mąki do wysypania formy
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 175o C. Keksówkę natrzyj miękkim masłem i oprósz mąką pszenną, tak aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia.
- Przygotuj dwie miski oraz garnek. W pierwszej misce wymieszaj: miód, 2 łyżki powideł śliwkowych, przyprawę piernikową, cynamon oraz kakao. W drugiej misce natomiast roztrzepane jaja, mleko, kawę zbożową oraz sodę.
- Garnek (musi być na tyle duży, aby pomieścił całe ciasto) postaw na kuchence. Wrzuć masło i je roztop, po czym dodaj cukier i wymieszaj, aż ten się roztopi. Dodaj zawartość miski, w której jest miód i powidła śliwkowe, wymieszaj, podgrzewaj jeszcze minutę i zdejmij z ognia. Teraz dodaj zawartość drugiej miski z jajami oraz mlekiem i energicznie wymieszaj masę. Do gorącej masy przesiej przez sitko mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj całość łyżką. Ciasto jest gotowe.
- Tak przygotowane ciasto przelej do przygotowanej keksówki, i wstaw do nagrzanego już piekarnika. Picz przez 50 minut, do tak zwanego suchego patyczka.
- Po upieczeniu wystudź całkowicie piernik. Wyjmij z formy i przekrój wzdłuż, posmaruj powidłami i nałóż ponownie górną połowę. Możesz przekroić na 3 części i posmarować nieco większą ilością powideł w środku, tak jak ja. 😉
- W garnuszku podgrzej śmietankę i dodaj do niej połamaną na małe części czekoladę. Podgrzewaj na niedużym ogniu mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Polewą polej piernik i zostaw do zastygnięcia.
SMACZNEGO!
6 comments
Bardzo dobry i szybki w wykonaniu przepis.
Jaki wymiar brytwanki będzie odpowiedni?
standardowa forma tak zwana keksówka
A można użyć tortownicy do tego przepisu?
Tak, choć małej, bo ilość ciasta podana jest na keksówkę, która jest raczej mniejsza pojemnością.
A jakie wymiary keksówki?
klasyczna keksówka jak do tego typu ciast. One są raz dłuższe, raz krótsze i szersze, ale nie ma to większego znaczenia, bo pojemność jest zbliżona