Jeśli nie znacie jet pochodzącej z Rosji zupy to koniecznie nadrabiajcie. Smakiem najbardziej przypomina naszą polską ogórkową, bo ogórki kwaszone to jeden z podstawowych składników tej zupy. A do tego obowiązkowo boczek, możecie dodać też trochę kiełbasy wędzonej ale ja zdecydowanie wolę większą ilość boczku niż kiełbasy. Ale to już Twój wybór jak podzielisz proporcje mięsa.
Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy:
– zalewajka
– flaki
– flaki z boczniaków
– zupa kurkowa
– pyszna zupa cebulowa z grzanką
– genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z ziemniaków ze śledziem
– krem z białych szparagów
– zupa krem z fenkuła
– najbardziej klasyczny krem z pomidorów
– góralska kwaśnica
SOLIANKA
Ilość porcji: 4-5
Przygotowanie: 35 minut
Składniki:
– 300 g wędzonego boczku
– 100 g wędzonej kiełbasy
– 5-7 ogórków kiszonych (w zależności od wielkości)
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 300 ml passaty pomidorowej
– 1 l bulionu
– 3 liście laurowe
– 20 czarnych oliwek
– 150 ml soku z ogórków kiszonych
– pieprz
– kilka plasterków cytryny
– kilka łyżek kwaśnej gęstej śmietany do podania (18%)
– natka pietruszki
Przygotowanie:
- Rozgrzej patelnię. Dodaj na patelnię (bez dodatkowego tłuszczu) drobno pokrojony wędzony boczek i smaż kilka minut aż spora część tłuszczu się wytopi. Następnie dodaj pokrojoną drobno kiełbasę i podsmaż 2-3 minuty.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Dodaj je na patelnię i podsmaż z mięsem aż się zeszklą.
- Przełóż wszystko do garnka (punkty 1 i 2 możesz od razu robić w garnku jeśli twój garnek ma powłokę która ułatwia smażenie), dodaj passatę pomidorową i gorący bulion oraz pół łyżeczki pieprzu i listki laurowe. Wszystko gotuj przez około 6-8 minut.
- W tym czasie pokrój w niewielką kostkę ogórki kiszone oraz oliwki w plasterki (1 oliwkę kroję na 3-4 plasterki). Włóż ogórki do zupy, gotuj około 3-4 minut po czym dodaj oliwki.
- Do zupy wlej sok z ogórków kiszonych. Spróbuj zupę i dopraw jeśli tego potrzebuję.
- Nakładaj zupę do miseczek, dodaj do niej łyżkę kwaśnej śmietany, plasterek cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Podawaj.
SMACZNEGO!
1 comments
świetny pomysł c: