Zalewajka

Zadałam ostatnio pytanie w pracy, jakie tradycyjne zupy lubicie. Pojawiły się więc pomidorowa, ogórkowa czy krupnik. I Kasia nagle przypomniała sobie o zalewajce,doskonałej zupie którą robiła jej mama z kiełbasą. Moja zalewajka zamiast kiełbasy ma pyszny boczek, choć zostawiam Wam tu dowolność.

Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy:
zupa kurkowa
– pyszna zupa cebulowa z grzanką
– genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować
krem z ziemniaków z ciemnym piwem
krem z ziemniaków ze śledziem
krem z białych szparagów
zupa krem z fenkuła
– najbardziej klasyczny krem z pomidorów
– góralska kwaśnica

zalewajka

Ilość porcji: 5-7
Przygotowanie: 35 minut

Składniki:
– 3 duże ziemniaki (ok 700 g z)
– 250 g wędzonego boczku
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– kilkanaście suszonych prawdziwków lub podgrzybków
– 500 ml żuru
– 2 l wody
kilka liści laurowych i kilka kulek ziela angielskiego
– pół łyżeczki suszonego majeranku
– 1 łyżka oleju
– sól, pieprz
– ewentualnie 2 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  2. Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek w półplasterki. Na oleju podsmaż cebulę i czosnek do momentu aż się zeszklą. Do garnka wlej wodę, dodaj ziemniaki, gotuj. Kiedy woda będzie już ciepła dodaj podsmażoną cebulę. Boczek drobno pokrój i podsmaż na suchej patelni aż ten stanie się chrupiący i wytopi sporo tłuszczu. Dodaj go wtedy do zupy.
  3. Wymieszaj zakwas na żurek ze śmietaną jeśli ją dodajesz. W momencie kiedy ziemniaki będą już średnio miękkie dodaj żur, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj wszystko jeszcze przez min 5 minut.

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Zalewajka
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Kasia

    Opublikowane 30/10/2018

    Odpowiedz

    Zauważyłam, że ile domów tyle zalewajek, ale jedno mnie dziwi- bogactwo współczesnych wersji 🙂 zalewajka to była zuoa biedoty, zakwas, ziemniaki a w wersji luksusowej podsmazona sloninka z cebulą. A tu widze boczek, tam kielbase, grzyby…. Na wypasie 😉

  • Ala

    Opublikowane 31/10/2018

    Odpowiedz

    Dzisiaj pomyślałam o zalewajce! Jutro na pewno zrobię!

  • Teresa

    Opublikowane 14/11/2018

    Odpowiedz

    Zalewajka to zupa z mojego dzieciństwa ,którą pamiętam była dla mnie najlepszą zupą.Pozdrawiam

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Tradycyjny tatar wołowy

Tatar to takie z dań które pierwsze znika ze stołu podczas imprez okolicznościowych. Czy u Was jest tak samo?  Aby...

Zamknij