Idealne danie na kolację lub lekki obiad. Jedna pierś z kaczki wystarczy Ci na 2 porcje sałatki, do tego kilka pysznych dodatków i niesamowicie wykwintna sałatka gotowa. Czego chcieć więcej 🙂
Polecam Wam także inne przepisy:
– kaczka teryiaki
– kaczka z pigwą
– pierogi z kaczką
– rosół z kaczki
– ragu z kaczki
– przepis na gnocchi
– pad thai z kurczakiem
– domowy makaron
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 1 pierś z kaczki
– sól i pieprz
– 1 duża gruszka
– 2 garści ulubionych sałat (możesz użyć klasycznej sałaty lub rukoli, roszponki, świeżego szpinaku)
– 50-80 g sera pleśniowego
– sos do sałatki: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy miodowej, 1 łyżeczka bardzo gorącej wody około 70 oC )
– sos balsamico (gęsty sos na bazie octu balsamicznego)
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 oC.
- Kaczkę wyjmij z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej. Natnij jej skórę ostrym nożem, tworząc dużą kratkę (natnij kilka pasków na skos w jedną i drugą stronę). Nacinaj tak, aby nie uszkodzić mięsa a naciąć tylko skórę. Dopraw kaczkę solą i pieprzem.
- Kaczkę połóż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu skórą do dołu. Ze skóry wytopi się spora ilość tłuszczu. Kaczka powinna się smażyć od 12 do 15 minut w zależności o d wielkości kawałka i grubości skóry. Wtedy przełóż piersi na drugą stronę i smaż jedynie 2 minuty.
- Jeśli Twoja patelnia nadaje się do używania w piekarniku nie musisz zmieniać naczynia i wstawić kaczkę do piekarnika na patelni, a jeśli nie nagrzej naczynie żaroodporne wraz z piekarnikiem i włóż do niego kaczkę skórą do góry. Piecz pierś kaczą przez 8 minut, po czym wyjmij ją z piekarnika i odstaw na 5 minut aby odpoczęła.
- W czasie pieczenia i odpoczywania przygotuj pozostałe składniki. Na talerzach połóż spore ilości sałaty. W ostatniej chwili pokrój gruszkę.
- W miseczce lub w niewielkim słoiczku przygotuj sos – wymieszaj wszystkie składniki. Gorąca woda spowoduje że składniki bardzo ładnie się ze sobą połączą.
- Kaczkę pokrój w plasterki i połóż na sałacie, dodaj pokrojoną gruszkę i ser pleśniowy, polej sosem a na koniec dodaj nieco sosu balsamico. Podawaj od razu.
SMACZNEGO!