Te bagietki są tak delikatne w środku i tak chrupiące na zewnątrz, że będziecie je robili bardzo często. Są genialne! Można do nich dodać trochę ziaren, suszone pomidory lub inne dodatki. Każda z wersji będzie przepyszna. Zobacz ten przepis i rób krok po kroku!
Zajrzyj też do:
– bułeczki jogurtowe
– chleb pszenny z garnka
– chlebek z pesto
– przepis na bajgle
– chleb z samych ziaren bezglutenowy
– chlebek z cukinii
– focaccia z pomidorami
– bułki do hamburgerów
– focaccia z rozmarynem
– chleb cebulowy
–Rogaliki maślane
BAGIETKI
CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 h 20 minut
SKŁADNIKI:
– 4 szklanki mąki pszennej typ 450 – 650 + dodatkowa około 50 g do podsypywania
– 250 ml wody (temperatura pokojowa)
– 1 szklanka mleka
– 2 łyżeczki suchych drożdży (lub 16 g drożdży świeżych)
– 2 łyżeczki cukru
– 1 łyżka miękkiego masła
– 1 łyżka soli
– olej do wysmarowania blachy
Przygotowanie:
- Mleko podgrzej do temperatury 70-80 st. Dodaj do mleka masło i cukier, wymieszaj aby się rozpuściły, dodaj wodę i odstaw mleko do przestygnięcia.
- Jeśli używasz drożdży świeżych dodaj je do mleka kiedy będzie jeszcze ciepłe ale nie gorące, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Wlej mleko (opcjonalnie mleko z drożdżami) do misy miksera. Dodaj pierwszą szklankę przesianej mąki i drożdże, wymieszaj, tak dodawaj kolejne szklanki mąki, koniecznie przesianej. Do ostatniej szklanki dołącz sól.
- Ciasto powinno być dość klejące.
- Przykryj miskę z ciastem filią spożywczą lub sciereczką i odstaw na 1 – 1,5 h aż ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
- Po tym czasie przygotuj blachę do pieczenia, nasmaruj ją olejem lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Stolnicę lub blat obficie podsyp mąką. Twoje wyrośnięte ciasto musisz podzielić na 4 podobne części z których zrobisz bagietki, ale nie wykładaj go w całości a odrywaj tylko porcje ciasta na jedną bagietkę. Ciasto nadal będzie dość klejące, ale jak położysz je na blacie posypanym mąką lekko zrolujesz w bagietkę bez ugniatania to nie powinno być z nim problemu.
- Tak przygotowane bagietki układaj na blasze z dodatkiem oleju lub na papierze. Obejrzyj video dostępne w tym wpisie, aby zobaczyć mój sposób na wyrastanie bagietek. Pozostaw bagietki do wyrośnięcia na 30 minut aby urosły. Bagietki nieco będą się rozpłaszczać, można wtedy korzystać ze sposobu opisanego na video z specyficznym ułożeniem papieru do pieczenia lub pozostawić je do wyrastania tradycyjnie i delikatnie formować boki wciskając je jakby pod spód, tak aby bagietka była bardziej okrągła w przekroju. Na koniec wyrastania weź bardzo ostry nóż lub nożyk do nakrajania chleba i zrób kilka nacięć na każdej z bagietek.
- W czasie wyrastania bagietek na blasze rozgrzej także piekarnik do temperatury 250ºC. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne, wlej do niego gorącą wodę, tak aby bagietki piekły się w wilgotnym piekarniku (jeśli masz w swoim piekarniku opcję pieczenia z parą wodną to wykorzystaj ją teraz).
- Po wyrośnięciu bagietek wstaw je na 20 minut do piekarnika, a po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200 ºC i piecz ostatnie 10 minut.
- Wyjmij bagietki z piekarnika i połóż na kratce do wystudzenia.
SMACZNEGO!
Zobacz też:
Chlebek nadziewany fetą
16 comments
Dobrze rozumiem, że bagietki najpierw 30 min wyrastają w piekarniku w temp. 250 stopni, następnie kolejne 20 min i kolejnemu 10 min w temp. 200 stopni co w sumie daje, że w piekarniku trzymamy je 60 min?
w sumie jest 30 minut – 10 +20
Ja z przepisu zrozumiałam że 10 min w 250 stopniach, a kolejne 10 w 200 co daje łącznie 20 minut w piekarniku. Źle interpretuję? Bo już sama zgłupiałam..
tak dokładnie tyle
Zrobiłam, wyszły przepyszne. Dziękuję za kolejny świetny przepis!
Bardzo proszę 🙂
A na jakim ustawieniu piekarnika piec? Termoobieg?
nie, grzanie góra dół, jeśli nie ma informacji o termoobiegu w przepisach nie włączaj tego trybu 🙂
Co to znaczy szklanka mąki? Bo szklanki są rózne… Ile gram to szklanka?
szklanka to szklanka, to zawsze 250 ml.
Czy można dodac nasiona słonecznika? I jeśli tak to w który momencie i czy zmienia to jakoś proporcje składników?
Tak możesz, aczkolwiek raczej nie dodaje się ich do bagietek. Proporcje zachowaj identyczne.
Witam, robiłam wczoraj, w smaku super ale wyszły mi bardzo mięsiste jak bułki. Ciasto przy wyrabianiu juz było pod koniec bardzo gęste. Mąka 500. Czy to moze byc wina maki? 250ml=250g? Moze dałam za dużo maki?
szklanka mąki to 170 g więc dałaś trochę zbyt dużo
Moje ciasto wyszło dużo za suche…. a odmierzałam wszystko tą samą szklanką 🙁 czy bez problemu można dodawać wody albo mleka żeby wrócić do dobrej konsystencji?
Dzięki za pyszne receptę bagietek. Bardzo się smakują. Ciekam na nowe recepture od pani.