Pyszne klasyczne francuskie danie pokochacie, a naprawdę nie trudno je zrobić 🙂
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– tarta z cukinią
– ślimaczki z ciasta francuskiego
– pizza z ciasta francuskiego
– paluchy z ciasta francuskiego
– tarty z pomidorami
– chlebek z cukinii
– tarta ze szpinakiem i salami
– tarta z łososiem i mozzarellą
– tarta ze szparagami
– tarta ze szparagami i jajkiem
TARTA Z BOCZKIEM
PRZYGOTOWANIE: 1 h 50 minut
SKŁADNIKI:
– 250 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 120 g zimnego masła z lodówki
– sól
– 100-150 g wędzonego boczku w plasterkach
– 1 cebula
– 1-2 łyżki oleju do smażenia
– 4 jajka
– 200 g śmietanki 30% (kremówki)
– 150 ml mleka (najlepiej 3,2%)
– 200-300 g sera gouda
– do podania dużo posiekanego szczypiorku
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone w mniejszą kostkę, pół łyżeczki soli i do tego 4 łyżki zimnej wody. Wszystko zagniataj rękoma do uzyskania jednolitego ciasta.
- Do wykonania tej tarty najlepiej jest użyć formy z wyjmowanym dnem, ale jeśli takiej nie posiadasz może być każda inna o przekroju około 25 cm. Jeśli Twoja forma ma nieprzywieralną powłokę nie musisz jej smarować niczym, jeśli jej nie ma nasmaruj odrobiną masła.
- Wylep ciastem formę do tarty, tak aby stworzyć równomierny spod i boki. Widelcem ponakłuwaj tartę na spodzie i wstaw ją do lodówki na około 1 godzinę.
- Cebulę drobniutko posiekaj. Podsmaż cebulę na oleju aż się zeszkli. Odłóż cebulę do osobnej miseczki i na tej samej patelni przesmaż drobno pokrojony boczek. Boczek powinien wytopić sporą ilość tłuszczu i stać się złocisto-brązowy.
- Wymieszaj cebulę z boczkiem i odstaw.
- Zetrzyj żółty ser, możesz tu użyć goudy, ale można ją zastąpić też innym rodzajem sera który się dobrze rozpuszcza.
- Wyjmij z lodówki ciasto. Na spód wyłóż połowę tartego sera i wyrównaj całość. Na serze ułóż boczek z cebulą i podobnie wyrównaj, po czym przykryj to kolejną warstwą sera.
- W osobnej misce wbij jaja, dodaj mleko i śmietankę kremówkę. Do tego dodaj sporą szczyptę soli oraz pieprzu a następnie za pomocą ręcznej trzepaczki wszystko wymieszaj na jednolitą, lekko pulchną masę.
- Masę wlej do fory ma tartę, powinna idealnie przykryć warstwę z boczku i sera.
- Rozgrzej wcześniej piekarnik do 180 st C i delikatnie wstaw tartę do piekarnika. Piecz przez 40-45 minut aż tarta się pięknie zezłoci na górze.
- Wyjmij tartę w piekarnika, posiekaj szczypiorek i podawaj po kilku minutach. Możesz też ostawić tartę i zjeść ją później na zimno. W obu wersjach jest przepyszna 🙂
Smacznego!