W tym przepisie znajdziecie nie tylko długo pieczoną wieprzowinę ale także kukurydziane tortille, takie trochę oszukane bo nie z masa harina – specjalnej mąki kukurydzianej, a z klasycznej mąki kukurydzianej w połączeniu z pszenną i dodatkiem odrobiny masła, które wpłynie na smak i delikatność placków. Do tego sugerowane przeze mnie dodatki i genialny obiad lub kolacja gotowe 🙂
Jeśli lubicie dania kuchni meksykańskiej zapraszam Was także do przepisów na:
– nachos z kurczakiem
– falafel
– chilli con carne z dynią
– tacos ze stekiem
– przepis na guacamole
– tacos z wieprzowiną
– burrito z burczakiem
– quesadilla z kurczakiem
– fajitas z kurczaka
– tacos z polędwicą
– nachos supreme czyli nachos z chilli con carne
– Burrito z chilli con carne
TACOS Z SZARPANĄ WIEPRZOWINĄ
Przygotowanie: 6 h
Ilość porcji: 3
Składniki wieprzowina:
– 0,7 – 0,8 kg łopatki wieprzowej
– sok z 2 pomarańczy
– 1 świeża papryczka jalapeno (lub 2 łyżki marynowanych + pół łyżeczki chilli w proszku)
– 2 ząbki czosnku
– pół cebuli
– pół łyżeczki wędzonej papryki
– sól i pieprz
Składniki kukurydziane tortille:
– 85 g mąki kukurydzianej
– 85 g mąki pszennej
– 100 ml gotowanej wody (100 stC)
– szczypta sody
– 25 g miękkiego masła
Dodatki do tacos:
– salasa pomidorowa lub drobno siekane pomidory z czerwoną cebulą
– marynowane jalapeno
– kwaśna śmietana
– inne: świeża kolendra, marynowany kaktus, czerwona fasola, limonki, sosy typu tabasco, inne
Przygotowanie:
- Łopatke należy przygotowywać już 6 h wcześniej, ale to idealne danie, które zaczniesz robić rano przed śniadaniem, a na obiad już zostanie niewiele do dokończenia.
- Posiekaj drobno papryczkę jalapeno, czosnek i cebulę, wszystko jak najdrobniej się da. Dodaj do posiekanych warzyw sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i odrobinę chilli w proszku jeśli używasz papryczek marynowanych lub twoje jalapeno jest mało pikantne.
- Łopatkę umyj, osusz i dopraw solą oraz pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego tylko trochę większego niż kawałek łopatki. Za pomocą łyżki dodaj 1/3 marynaty z sokiem z pomarańczy na mięso, delikatnie wklepując w nie, następnie przekręć mięso na drugą stronę, dodaj resztę marynaty. Przykryj wszystko szczelnie folią aluminiową i tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 st C.
- Piecz mięso przez 5-6 godzin, najpierw 3 h z przykrywką z folii aluminiowej, następnie przez kolejne 2-3 h bez przykrycia, ale przekręcając w trakcie pieczenia. Kiedy zobaczysz że mięso jest już zarumienione a pod naciskiem widelca będzie się rozpadało to znak, że już jest gotowe.
- Domowe tortille kukurydziane zacznij robić 30 minut przed podaniem.
- Wszystkie podane składniki włóż do miski, jako że woda jest gorąca wymieszaj je najpierw łyżką, a jak woda zostanie wchłonięta już przez mąki to zacznij wygniatać ciasto ręką. Wystarczą 2 minuty i uzyskasz jednolite ciasto. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Po 30 minutach odrywaj z ciasta części wielkości orzecha włoskiego. Ciasto wałkuj na blacie na cienkie placki i te smaż na patelni bez dodatku tłuszczu (ważne aby patelnia miała nieprzywieralną powłokę) po minucie z każdej strony.
- Mięso po wyjęciu z piekarnika od razu rozdziel na pasma za pomocą dwóch wielcy. Ważne aby nie czekać z tą czynnością bo po wystygnięciu nie będzie to takie proste.
- Placuszki smaż na bieżąco, podawaj je na stół na którym są już szarpana wieprzowina i dodatki. Jedzcie póki ciepłe!
SMACZNEGO!