Mam dziś przepis idealny dla Tych z Was, którzy uwielbiają proste i bardzo szybkie dania, makarony do których potrzeba dosłownie kilka składników a afekt jest pyszny. Ser pecorino to owczy włoski ser który coraz częściej kupić można w większych supermarketach czy sklepach z włoskimi produktami. A warto! Ser ten ma wiele odmian i w każdej smakuje genialnie. 🙂
Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron bolognese
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– Makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– domowy makaron
MAKARON Z POMIDORKAMI I PECORINO
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
2 szklanki pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1/4 szklanki bułki tartej
3 łyżki tartego sera pecorino + dodatkowy do posypania
150-200 g makaronu spaghetti
1 łyżka soli
1 chilli świeże średnio ostre
2-3 plasterki szynki parmeńskiej
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej olej i dodaj posiekane drobno chilli. Smaż przez minutę po czym dodaj pomidorki pokrojone na połówki, dopraw wszystko solą i pieprzem. Gotuj wszystko przez kilka minut.
- Dolej do pomidorków białe wino i gotuj przez 5 minut. Wino powinno znacznie odparować.
- Dodaj ser pecorino i bułkę tartą, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze kilka minut.
- Na patelnię z sosem dodaj ugotowany makaron i wymieszaj za pomocą dwóch widelców lub specjalnych szczypiec. Nakładaj na talerze i posypuj dodatkowym serem pecorino, oraz pokrojoną lub porwaną na mniejsze kawałki szynką parmeńską, podawaj.
Smacznego!
3 comments
pysznie danie!
Przepyszny, zamiast bułki tartej dałam rozkruszoną grzankę czosnkową i w tej wersji jedliśmy już kilka razy:)
użyłam peccprino i chilli i jest ogień 😉