Te placuszki z marchewki zrobiłam trochę wzorując się na moim przepisie na placuszki z ziemniaków i marchewki, a trochę na inspiracji z jednej z książek kulinarnych Jamiego Oliwiera. Ukradłam mu pomysł na podanie placków z hummusem, bardzo udany choć wymagający dodatkowego chilli aby zbalansować smaki. Całość wyszła naprawdę pysznie, musicie się sami o tym przekonać <3
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– przepis na placki ziemniaczane
– placki z gotowanych ziemniaków
– placki z gotowanych ziemniaków z fetą
– placki z kalafiora
– placuszki pełnoziarniste z jabłkami
– placki ziemniaczane z łososiem
– placuszki pełnoziarniste na słodko
– placuszki z dyni
– placki serowe z jabłkami
– Placki z kiszonej kapusty – Fuczki
PEŁNOZIARNISTE PLACKI Z MARCHEWKI
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2-3, około 15-18 placuszków
Składniki placuszki:
– 300 g marchewki
– pół czerwonej cebuli
– 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
– 220 ml mleka
– 1 jajko
– 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
– sól i pieprz
– olej lub oliwa do smażenia
Do podania:
– domowy hummus, polecam mój przepis
– kilka świeżych rzodkiewek
– zielone chilli drobno pokrojone
– rukola lub inna świeża sałata – trochę listków na każdy talerz
– sok z limonki (ok 1 limonka)
– 2 łyżki drobno pokrojonych pistacji
Przygotowanie:
- Marchewkę obierz lub bardzo dokładnie umyj, odkrój końcówkę która jest brązowa i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Cebulę pokrój w bardzo cienkie półplasterki.
- Marchewkę i cebulę dodaj do miski, dorzuć mąkę pszenną pełnoziarnistą, wlej mleko i wbij jajo w całości. Dodaj kolendrę oraz sporą szczyptę soli oraz pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj tworząc masę na placuszki.
- Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Na patelnię dodawaj łyżkę ciasta a następnie rozpłaszczaj ciasto na placuszki. Będą nieregularne, ale dzięki temu chrupiące. Smaż placuszki z obydwu stron do zrumienienia.
- Placuszki podawaj z listkami świeżych młodych sałat, z domowej roboty hummusem, rzodkiewkami pokrojonymi w cienkie plasterki. Posyp placuszki drobno posiekanym chilli, drobno posiekanymi pistacjami i pokropione sokiem z limonki. Idealnie smakują na ciepło i zimno. SMACZNEGO!