To jeden z niewielu rodzajów chleba na drożdżach który nieco dłużej otrzymuje swoją świeżość i ma ciekawy lekko kwaśny smak. Smak zawdzięcza oczywiście dodatkowi sporej ilości maślanki.
Zajrzyj też do:
– bułeczki jogurtowe
– chleb pszenny z garnka na drożdżach
–chleb pszenny na zakwasie
– bagietki
– kajzerki
– chlebek z pesto
– przepis na bajgle
– chleb z samych ziaren bezglutenowy
– chlebek z cukinii
– focaccia z pomidorami
– bułki do hamburgerów
– focaccia z rozmarynem
– chleb cebulowy
CHLEB NA MAŚLANCE
CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 h
SKŁADNIKI:
– 550 g mąki pszennej typ 750 (lub typ 650)
– 250 g mąki żytniej typ 720
– 70 ciepłej wody
– 500 g maślanki w temperaturze pokojowej
– 7 g suchych drożdży (lub 30 g drożdży świeżych)
– 10 g oleju
– 2 łyżka miodu
– 2 łyżeczki soli
SPRZĘT:
– żeliwny garnek z pokrywką, naczynie gliniane do zapiekania lub naczynie żaroodporne z pokrywką, może być też naczynie lub garnek i folia aluminiowa z której zrobisz pokrywkę
Przygotowanie:
- DROŻDŻE MOKRE: wymieszaj 70 g wody, miód i drożdże. Pozostaw drożdże na chwilę do wyrośnięcia, wystarczy 10 minut
- DROŻDŻE SUCHE: dodaj je do pozostałych składników, przechodząc od razu do punktu 3.
- Do misy miksera dodaj obie mąki, drożdże lub roztwór drożdży, wodę, miód, maślankę i olej. Zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto ma już w miarę zwartą formę dodaj sól. Ciasto możesz wyrabiać rękoma (około 10 minut) lub mikserem stacjonarnym (4-5 minut).
- Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 h, aż ciasto podwoi objętość.
- Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 210 st C. Naczynie żaroodporne lub garnek żeliwny nagrzej wraz z piekarnikiem, a jeśli używasz garnka glinianego to najpierw przez 20 minut namocz go w wodzie a później wstaw do zimnego piekarnika i nagrzej wraz z piekarnikiem.
- Wyrośnięte ciasto chlebowe wyłóż na blat podsypany odrobiną mąki i jeszcze chwilę wyrabiaj a następnie stwórz bochenek o kształcie Twojego naczynia.
- Z piekarnika wyjmij gorące naczynie, zdejmij pokrywkę i włóż ostrożnie chlebek. Za pomocą specjalnego narzędzia zakończonego żyletką lub ostrym nożykiem natnij chlebek a następnie spryskaj go odrobiną wody – najlepiej za pomocą spryskiwacza z dyfuzorem. Możesz też zrezygnować z wody i posypać chlebek mąką, efekt będzie inny ale też piękny.
- Piecz chlebek przez 40 minut w temperaturze 210 st C, a następnie zdejmij pokrywę i dopiecz go jeszcze przez 15 minut aby nabrał pięknych kolorów.
- Po wyjęciu z piekarnika wyjmij chlebek od razu z naczynia i studź go na kratce. Krój dopiero po ostygnięciu po około 1h.
SMACZNEGO!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
3 comments
Chleb jest przepyszny.
Bardzo mnie to cieszy, że tak Ci smakuje 🙂
Czy chleb koniecznie trzeba piec w naczyniu czy utrzyma kształt na zwykłej blaszce?