Te muffinki są podwójnie czekoladowe, mają w sobie sporą ilość kakao, dodatek połamanej gorzkiej czekolady a dodatkowo zrobiłam do nich jeszcze prostą czekoladową polewę. Maliny komponują się tu idealnie, dają bowiem lekką kwaskowatość i przełamują słodycz ciasta. A do tego te muffinki są banalnie proste w przygotowaniu i zajmuje to chwilkę!
Zapraszam Was także na kilka przepisów na inne muffiny:
– jogurtowe muffiny z borówkami
– muffiny malinowe
– muffiny ananasowe
– róże z ciasta francuskiego
– muffiny dyniowe z figami
– muffiny z nutellą
– muffiny piernikowe
– blok czekoladowy
– muffinki z borówkami
CZEKOLADOWE MUFFINY Z MALINAMI
Ilość porcji: 12 muffinek
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– 235 g mąki pszennej lub mieszaniny np mąki owsianej i przennej
– 145 g cukru brązowego
– 50 g kakao w proszku (niesłodzone)
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
– 300 ml mleka klasycznego lub roślinnego
– 70 ml oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 1 jajko
– 100 g gorzkiej czekolady – połamanej w dłoniach na małe kawałeczki
– 1 szklanka świeżych malin
Składniki polewa:
– 50 g czekolady
– 2 łyżki mleka
Opcjonalnie cukier puder do posypania babeczek.
Przygotowanie:
- W miskach wymieszaj osobno składniki mokre i suche. Mokre czyli: oliwa, jajko, mleko i ekstrakt z wanilii, oraz suche: mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
- Następnie składniki mokre wlej do tych suchych i całość wymieszajcie za pomocą łyżki do połączenia składników.
- Do ciasta dodaj połamaną czekoladę, wolę ją połamać w dłoniach na małe kawałeczki a nie siekać, bo wtedy w muffince czuję po upieczeniu rozpuszczoną czekoladę, co jest fantastyczne!
- Do formy do muffinów włóż papilotki, a do nich nałóż przygotowanie ciasto na muffinki.
- Na wierzchu każdej muffinki połóż jeszcze kilka malin, dodając po 2-4 do każdego muffina Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 18-22 minuty.
- W garnku na małym ogniu lub w kąpieli wodnej (w misce postawionej na garnku z gotującą się wodą) rozpuść połamane 50 g czekolady i odrobinę mleka. Mleko pozwoli Ci uzyskać odpowiednią rzadszą konsystencję. Jeśli nadal będzie zbyt gęsta dodaj nieco więcej.
- Polewą czekoladową polej muffinki, możesz też zamiast polewy posypać je cukrem pudrem, też będą wyglądały efektownie.
SMACZNEGO!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!