Od czasu do czasu pojawiają się u mnie na blogu pyszne przepisy na domowe wędliny. Znajdziecie tu przepisy na najlepszą swojską domową kiełbasę pełną czosnku i majeranku, na doskonałą białą domową kiełbasę idealną na Wielkanoc i nie tylko, a także na wędliny zrobione w szynkowarze. Tym razem mam dla Was przepis na wędlinę dojrzewającą, do której nie potrzebujecie ani wędzarni, ani szynkowaru, a jedynie przyprawy, czas i hak. Możecie ją suszyć w pończosze lub gazie, ale według mnie nie jest to konieczne i sama wędlina zawieszona na haku lub sznurku też doskonale sobie obeschnie.
Zobacz też te przepisy:
– domowa szynka z szynkowaru
– domowa biała kiełbasa
– swojska wędzona kiełbasa
– domowy baleron
DOMOWY SCHAB DOJRZEWAJĄCY
Przygotowanie: 20 minut + 10 dni
Składniki:
- 1,2 – 1,5 kg schabu bez kości
- 95 g cukru
- 150 g soli
- 1 łyżka peklosoli
- 5 łyżek miksu przypraw: np. 1 łyżka majeranku, 1 łyżka wędzonej papryki, 1 łyżka słodkie papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżka granulowanego czosnku, 1 łyżeczka pieprzu
- pończocha, hak
Przygotowanie:
- Mięso dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Nie pozbawiaj go tłuszczu, który często znajduje się naokoło kawałka, dodatkowo zabezpieczy kawałek i nada mu smaku.
- Schab przełóż do miski, dodaj do schabu całą porcję cukru i obtocz w nim schab. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na 36 h do lodówki. Zobacz w punkcie 8 jak najlepiej zaplanować sobie robienie schabu 🙂
- Po wyjęciu z lodówki odlej zebrany płyn z miski, umyj mięso pod chłodną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Wymieszaj klasyczną sól z peklosolą i do miski włóż mięso a następnie wsyp sól i ponownie obtocz w niej kawałek schabu z obu stron. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na kolejne 36 h.
- Po wyjęciu z lodówki umyj mięso z soli i osusz a następnie obtocz mięso w mieszaninie przypraw (możesz dostosować je do własnych upodobań) i wstaw do lodówki podobnie jak wcześniej na kolejne 36 h.
- Po wyjęciu już nie myj mięsa tylko pozostaw na nim przyprawy. Teraz schab możesz włożyć w pończochę ale nie jest to konieczne, nadziej na hak (najlepszy będzie hak wędzarniczy, ale nawet z drutu czy sznurka możesz wyczarować wiązanie dla wędliny).
- Tak przygotowany schab powieś w przewiewnym suchym miejscu, ale nie zbyt zimnym, lepiej aby wisiał w temperaturze pokojowej. Ja wieszam go w moim garażu na belce od konstrukcji bramy garażowej, podkładając pod spód odrobinę ręcznika papierowego bo ze schabu może jeszcze skapywać odrobina tłuszczu.
- Schab należy suszyć minimum 4 dni, wtedy będzie miał konsystencję polędwicy sopockiej surowej. Ja jednak wolę schab suszyć nieco dłużej nawet 1-2 tygodnie, wtedy jego konsystencja zacznie przypominać suszone szynki.
- A teraz uproszczę Wam harmonogram przygotowania schabu:
- 1 dzień rano – mycie i marynowanie w cukrze
- 2 dzień wieczorem – mycie z cukru i marynowanie w soli
- 3 dzień – nic nie robisz
- 4 dzień rano – mycie z soli i marynowanie w przyprawach
- 5 dzień wieczorem – wieszasz schab na haku
- 10 dzień – możesz powoli próbować wyrobu 🙂
4 comments
Robie taki schab nie tylko na święta polecam jest pyszny, jak ktoś lubi dojrzewające wędliny. Ja używam do przygotowania pończochy. 😋
Pojawiła się biała pleśń, szynka wisi już ponad tydzień. Czy to normalne? Pozdrawiam
Nie powinno być pleśni, sól i cukier w których wcześniej trzyma się wędlinę powinny zabezpieczyć mięso.
Najlepiej udaje się w chłodnych miesiącach!
Że względu na rodzaj pracy nie mogłem nadzorować procesu,co skończyło się utylizacją.
Jednak w końcu lata,nawet bez nadzoru wędlina udała się znakomicie!
Uwaga na muchy,które wprost znikąd atakują i zostawiają***.