Pulled pork, czyli „wyczesane mięso” to najlepszy sposób przygotowania łopatki wieprzowej, jakiego dotychczas próbowałam. Bardzo długi czas pieczenia w niskiej temperaturze jest dość nietypowy, jednak warto poświęcić ten czas na przygotowanie mięsa. Duża ilość przypraw doda mu fantastycznego smaku.
Tym razem szarpaną wieprzowinę podałam w bułeczkach bao, które w prosty sposób zrobisz samodzielnie w domu. W tym przepisie jest dokładna instrukcja. A do wieprzowiny i bułeczek bao dołożyłam jeszcze pyszną i prostą azjatycką sałatkę z ogórka, warto ją zrobić!
To danie możesz traktować jako bazę. Bułeczki bao nadziać innymi składnikami mięsnymi lub warzywnymi, pulled pork podać w burgerach czy jako główne mięso na obiad a azjatycką sałatkę wykorzystać jako dodatek do pysznego bowla lub do orientalnego obiadu. Jak widzisz, możliwości jest naprawdę mnóstwo.
Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów:
– łopatka w sosie musztardowym
– polędwiczki z szynką parmeńską
– królik w winie
– gicz cielęca w warzywach
– boeuf bourguignon
– stek z sosem whiskey
– schab z pieczarkami
– pikantny gulasz z czerwonym winem
– kurczak barbecue
– pomysł na kurczaka
– polędwica z marynowanym pieprzem
– placek po węgiersku
BUŁECZKI BAO Z SZARPANĄ WIEPRZOWINĄ
Przygotowanie: 2 godzin + przygotowanie mięsa
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 450 do 550
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 150 ml wody
- 150 ml mleka najlepiej tłustego 3,2% lub więcej
- 50 ml śmietany 36%
Do faszerowania:
- szarpana wieprzowina z tego przepisu na pulled pork
- azjatycka sałatka z ogórków
- sos wasabi: 4-5 łyżek majonezu, 1-2 łyżki wasabi
- dodatki: liście salaty lub rukola, świeże zielone chilli
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania bułeczek bao. Muszą nieco wyrosnąć, zanim je ugotujesz.
- Do misy miksera dodaj mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i suche drożdże. Dodaj do suchych składników mleko, śmietanę i wodę. Pamiętaj, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
- Wyrabiaj ciasto przez 4-5 minut aż będzie odchodziło od rąk i miski.
- Tak przygotowane ciasto pozostaw na 1h do 1h 20 minut, aż urośnie i podwoi swoją objętość.
- Pod koniec tego czasu z papieru do pieczenia wytnij kwadraty o boku 8-10 cm lub zbliżonym. Każda z bułeczek będzie potrzebowała taki kawałek papieru do pieczenia.
- Po wyrośnięciu rozwałkuj ciasto na blacie na grubość 3-4 mm. Wykrawaj koła za pomocą foremki o przekroju 7-8 cm, ale możesz zrobić mniejsze lub większe bułeczki. Po wykrojeniu nasmaruj górę ciasta olejem, wykorzystując do tego pędzel kuchenny. Następnie złóż bułeczki na pół, połóż każdą na wyciętym kawałku papieru do pieczenia i odłóż. Zrób tak z całym ciastem.
- Bułeczki odłóż jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Zagotuj w garnku wodę i przygotuj sobie albo bambusowy koszyk do gotowania na parze, albo inne naczynie, które to umożliwia. Ja mam taki prosty metalowy koszyczek, który rozkłada się i wkłada do garnka, nie trzeba zatem jakiś specjalnych sprzętów, aby ugotować bułeczki bao.
- Gotuj bułeczki przez 15-20 minut, ja gotuję jednocześnie około 3 sztuk, na tyle pozwala mój garnek. Wkładam bułeczki razem z papierem do pieczenia. Po ugotowaniu włóż bułeczki do zamkniętego pojemnika np. plastikowego, aby bułeczki utrzymały ciepło i aby nie wyschły.
- Bułeczki nadziewaj azjatycką sałatką z ogórków i upieczoną szarpaną wieprzowiną pulled pork. Do dania przygotuj sos z majonezu i chrzanu wasabi i dodawaj go do mięsa. W takim zestawieniu to dość pikantne danie i genialne pyszne!
SMACZNEGO!


Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł





