To bardzo prosty i ekspresowy domowy chlebek tostowy. Będzie idealny od razu po upieczeniu ale wykorzystać go możesz jako bazę do tostów, podstawę do tostów francuskich lub innych dań.
Zajrzyj też do:
– chleb na maślance
– bułeczki jogurtowe
– chleb pszenny z garnka na drożdżach
–chleb pszenny na zakwasie
– bagietki
– kajzerki
– chlebek z pesto
– przepis na bajgle
– chleb z samych ziaren bezglutenowy
– chlebek z cukinii
– focaccia z pomidorami
– bułki do hamburgerów
– focaccia z rozmarynem
– chleb cebulowy
CHLEB TOSTOWY
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 h 30 M
SKŁADNIKI:
– 450-500 g mąki pszennej typ 480, 500
– 250 ml mleka 3,2% lub więcej
– 14 g suchych drożdży
– 80 g roztopionego masła + dodatkowe masło do nasmarowania keksówki
– 3 łyżki cukru
– 1 łyżeczka soli
– 1 jajko
SPRZĘT:
– mikser ze spiralną końcówką, forma typu keksówka
Przygotowanie:
- Masło rozpuść w garnku na niewielkim ogniu. Do masła dodaj mleko i wymieszaj. Nie podgrzewaj już bardzo, mieszanina powinna mieć temperaturę około 30 st C, czyli lekko ciepłą. Wtedy dodaj drożdże i cukier i odstaw na 5-10 minut.
- Do misy miksera dodaj mąkę, mleko z masłem i drożdżami, i jajko. Zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto ma już w miarę zwartą formę dodaj sól. Ciasto możesz wyrabiać rękoma (około 10 minut) lub mikserem stacjonarnym (4-5 minut).
- Natłuść keksówkę i włóż do niej ciasto chlebowe. Przykryj keksówkę szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 h, aż ciasto bardzo wyraźnie urośnie.
- Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 st C. Piecz chlebek przez 20 minut aż stanie się rumiany i wyrośnięty.
- Po wyjęciu z piekarnika wyjmij chlebek od razu z foremki i studź go na kratce. Krój dopiero po ostygnięciu po około 1h.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł