Jeśli nie masz czasu zrobić dość pracochłonnych jagodzianek, zrób takie pyszne i zdecydowanie bardziej ekspresowe muffiny. Wystarczy wymieszać osobno składniki suche, osobno składniki mokre i dodać jagody. Pieczenie jest szybciutkie i już można cieszyć się fantastycznymi muffinkami.
Zapraszam Was także na kilka przepisów na inne muffiny:
– jogurtowe muffiny z borówkami
– muffiny malinowe
– muffiny ananasowe
– róże z ciasta francuskiego
– muffiny dyniowe z figami
– muffiny z nutellą
– muffiny piernikowe
– blok czekoladowy
– muffinki z borówkami
MUFFINKI Z JAGODMI
Ilość porcji: 12 muffinek
Przygotowanie: 40 minut
Składniki:
– 350 g mąki pszennej
– 110 g drobnego cukru do wypieków
– 50 g cukru brązowego
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 250 ml mleka
– 2 jajka rozmiar L
– 1 szklanka jagód + 1/3 szklanki do przybrania na górę
– 1/4 szklanki oleju roślinnego
– lukier – 2-3 łyżki cukru pudru i sok z cytryny lub limonki
Przygotowanie:
- W miskach wymieszaj osobno składniki mokre i suche. Mokre to oczywiście: olej, jaja, mleko i ekstrakt z wanilii, a składniki suche to: mąka, oba cukry (możesz wybrać tylko jeden rodzaj i trzymać się sumarycznej wagi), proszek do pieczenia.
- Składniki mokre wlej do tych suchych i całość wymieszajcie za pomocą łyżki do połączenia składników.
- 1 szklankę jagód dodaj do ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj.
- Do formy do muffinów włóż papilotki, a do nich nałóż przygotowanie ciasto na muffinki.
- Na wierzchu każdej muffinki połóż jeszcze kilka jagód, korzystając z tych odłożonych. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st C przez 23-25 minut.
- Jeśli chcesz podać muffinki z lukrem to do cukru pudru dodawaj po trochę soku z cytryny i wymieszaj aby osiągnąć gęsty, ale jednolity lukier. Wystudź muffiny i polej je przygotowanym lukrem.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!