Samodzielnie przygotowana masa makowa to fantastyczna sprawa. Gotowe mieszanki nie zawsze mają dobry skład, a przygotowanie takiej mieszanki w domu jest naprawdę proste.
Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie:
– wieniec makowy
– ciasto makowe na biszkopcie
– ciasteczka z pieczątkami
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– ciasteczka z melasą
– kruche ciasteczka świąteczne
– muffiny piernikowe
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
MASA MAKOWA
Składniki na masę makową:
– 250 g maku
– 150 g miodu
– 50 g masła
– 150 g orzechów włoskich
– 50 g płatków migdałowych
– 2 łyżki likieru amaretto
– 100 g drobno posiekanych suszonych owoców (morele, żurawina, figi, inne) i kandyzowanej skórki pomarańczowej (jeśli ją lubicie)
Przygotowanie:
- Mak wsyp do garnka, zalej gorącą wodą i gotuj 20-25 minut do miękkości.
- Po ugotowaniu i odcedzeniu zmiel mak w maszynce do mięsa z najdrobniejszymi oczkami, musisz to zrobić dwukrotnie. Do maku dodaj miód, rozpuszczone masło, likier amaretto, drobno posiekane orzechy i migdały oraz suszone owoce lub kandyzowaną skórkę pomarańczową, pokrojone na malutkie kawałki.
- Tak przygotowaną masę wykorzystaj do przygotowania tradycyjnego makowca, wieńca z makiem, ciasta serowo-makowego lub ciasteczek z makiem.