Najpierw się Wam do czegoś przyznam, te naleśniki jadłam z 20 lat temu ale do tej pory pamiętam ten obłędny smak. Obiecywałam sobie chyba z tysiąc razy że je zrobię w swojej domowej kuchni, ale mam tak długą listę przepisów „do zrobienia”, że naleśniki musiały trochę poczekać.
Ale już są, nie chciałam abyście dłużej musieli czekać na to danie. A przecież zima to idealny sezon. Na dwie porcje z w sumie 4 naleśnikami potrzebujesz 2 dorodne pomarańcze. Jestem zdania że warto obrać jedną z nich i cząstki pomarańczy wykorzystać w sosie. Oczywiście będzie to bardziej pracochłonne ale danie się Wam odwdzięczy genialnym aromatem!
Polecam Was też inne przepisy na naleśniki:
– przepis na naleśniki
– naleśniki z tuńczykiem
–naleśniki pełnoziarniste z serem i jagodami
– naleśniki amerykańskie pancakes
– naleśniki z szynką parmeńską
– naleśniki ruskie
– naleśniki z jabłkami
NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 4 naleśniki
Składniki:
– naleśniki z przepisu na naleśniki
– 2 pomarańcze
– skórka z 1 pomarańczy (użyj jednej z tych 2)
– sok z połowy cytryny
– 3 łyżki cukru
– 3 łyżki masła
– pół kieliszka likieru pomarańczowego
– opcjonalnie trochę brandy – do dodania i podpalenia
Przygotowanie:
- Przygotuj ciasto z mojego przepisu na naleśniki.
- Naleśniki smaż na klasycznej lub naleśnikowej patelni z odrobiną oleju lub oliwy. Ja nakładam dosłownie odrobinę tłuszczu za pomocą pędzla kuchennego na patelnię, dzięki czemu nawet pierwszy naleśnik wychodzi idealnie. Naleśniki przykryj aby nie obeschły i przygotuj sos.
- Na początku dokładnie umyj pomarańcze,, szczególnie tą z której ścierasz skórkę. Zetrzyj skórkę uważając aby nie trzeć białej części.
- Jedną pomarańczę obierz i bardzo dokładnie zdejmij skórkę. Podziel na mniejsze kawałki i odłóż. Z drugiej pomarańczy wyciśnij sok, podobnie jak z cytryny.
- Na patelnię wsyp cukier i podgrzewaj go do momentu aż się rozpuści i lekko zacznie bulgotać. Wtedy szybko dodaj skórkę z pomarańczy, poramarńcze oraz cały sok – dokładnie wymieszaj. Wtedy dodaj masło. Z cukru mogą pojawić się grudki ale podgrzewanie jeszcze przez kilka minut całkowicie je zniweluje. Na koniec wlej likier pomarańczowy..
- Do sosu wkładaj naleśniki. Najpierw zamocz, odwróć aby sos pokrył też z drugiej strony a na kojec złóż bezpośrednio na patelni na 4. Zrób tak z wszystkimi 4 naleśnikami. Chwile podgrzewaj, muszą przejść sosem. Teraz dodaj brendy jeśli używasz i podpal!
- Podawaj od razu, wtedy kiedy są przepyszne i delikatne!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł