Pierogi ruskie kocham ponad wszystko, ale dlaczego nie wykorzystać tego farszu w innych daniach? Uwielbiam farsz do ruskich z dużą ilością pieprzy, tak aby był fajnie pikantny. Czasem dodaję do niego wędzony boczek, choć nie jest on konieczny w tym przepisie. Mój J. uwielbia pierogi ruskie i do naleśników był sceptycznie nastawiony, ale po pierwszej próbie powiedział że chce je częściej!
Polecam Ci także przepisy:
– kopytka ruskie
– pierogi ruskie
– naleśniki z jabłkami
– pierogi z mięsem
– pierogi z soczewicą
– pierogi z kaszą gryczaną
– pierogi z szpinakiem i serem feta
– pierogi z dynią i serem pleśniowym
– zielone pierogi
– leniwe
– naleśniki meksykańskie
NALEŚNIKI RUSKIE
Ilość porcji: 2-3
Przygotowanie: 50 minut
Składniki:
– ciasto naleśnikowe z przepisu na naleśniki
– 400 g ugotowanych ziemniaków
– 400 g białego sera
– 1,5 cebuli
– 100 g wędzonego boczku (opcjonalnie)
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki pieprzu (to nie pomyłka, łyżki a nie łyżeczki)
– 3 łyżki masła klarowanego lub 1 łyżka masła i 2 łyżki oleju słonecznikowego
- Ugotuj ziemniaki i rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków na jednolite pure, bez większych grudek. Przestudź ziemniaki.
- Pokrój drobno cebulę i boczek jeśli go używasz. Przesmaż na patelni boczek (nie musisz dodawać tłuszczu) a po usmażeniu dodaj cebulę i zeszklij. Jeśli nie dodajesz boczku podsmaż cebulę na oleju lub oliwie.
- Do przestudzonych ziemniaków dodaj biały ser, cebulę lub cebulę z boczkiem, dopraw solą i sporą ilością pieprzu. Uwaga! W przepisie są 2 łyżki pieprzu bo dla mnie farsz do ruskich musi mieć sporą ilość pieprzu, ale jeśli wolisz łagodne dania zmniejsz jego ilość, spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej 🙂
- Przygotuj naleśniki z przepisu na naleśniki.
- Ilość farszu wystarczy na 5-6 naleśników. Nakładaj farsz na połowę, następnie załóż na farsz połowę wolnego naleśnika i całość złóż jeszcze raz. Tak przygotowane naleśniki kroję zwykle jeszcze na pół.
- Przed podaniem podsmażaj naleśniki na maśle klarowanym lub mieszance masła i oleju aż zarumienią się z obu stron i podgrzeją w środku!
SMACZNEGO!
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2019/11/nalesnikiruskie-2-768x1024.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2019/11/nalesnikiruskie-3-768x1024.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2019/11/nalesnikiruskie-4-768x1024.jpg)
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
![recipe image](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2019/11/nalesnikiruskie-4.jpg)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
1 comments
Uwielbiam je <3