Niby to tradycyjna surówka, bo w składzie znajdziesz tak popularną białą kapustę czy zielonego ogórka. Ale tu sekretem jest genialny zielony sos, który dzięki dodatkom takim jak bazylia, czosnek czy szalotka ma niesamowicie wyrazisty smak, a dzięki nerkowcom fantastyczną gładką konsystencję.
Ten przepis od jakiegoś czasu stał się niesamowicie popularny w mediach społecznościowych. Dziś i Wy możecie go spróbować!
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
sos do sałatki
Surówka z włoskiej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty
chłodnik z ogórków
Surówka Colesław – najlepsza
Azjatycka sałatka z ogórków
Duszona czerwona kapusta
Surówka z włoskiej kapusty
SURÓWKA Z ZIELONYCH WARZYW
Przygotowanie: 20 minut
Składniki:
– pół główki białej kapusty
– 1 długi ogórek szklarniowy
– 1 pęczek dymki ze szczypiorem
Składniki sos:
– 3/4 szklanki liści szpinaku
– 3/4 szklanki świeżych listków bazylii
– 2 ząbki czosnku
– 1 szalotka lub pół niewielkiej cebuli
– sok z 1 cytryny
– 80 ml oliwy z oliwek
– 1/4 szklanki orzechów nerkowca
– 1/4 szklanki parmezanu – w całości lub już startego
– 2 łyżki octu jabłkowego lub z białego wina
– 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Kapustę drobno poszatkuj, usuwając głąb i najtwardsze włókna przy głąbie.
- Ogórka pokrój w niewielką kostkę lub ćwierć-plasterki, w zależności od jego wielkości. Nie musisz go obierać, ale dokładnie umyj przed krojeniem. Następnie drobno posiekaj dymki – zarówno białe jak i zielone części. Wszystkie warzywa przełóż do sporej miski.
- Do misy blendera włóż wszystkie składniki sosu podane w przepisie i zetrzyj na kremowy zielony sos. Będzie on niesamowicie aromatyczny i pyszny. Sos dodaj do posiekanych warzyw i wymieszaj. I to właściwie tyle. Warto surówkę przygotować nieco wcześniej i wstawić na minimum 1 h do lodówki, aby kapusta nieco zmiękła i smaki się połączyły.
- Surówka pasuje do większości tradycyjnych dań, ale jest też idealnym dodatkiem do bowli z ryżem czy kaszą, wypełnieniem do burrito czy tortilli nadziewanych np. z kurczakiem. Bardzo popularne jest też jej jedzenie z nachosami, ma bowiem mnóstwo aromatów i może zastąpić inne dodatki warzyw czy sosów.
SMACZNEGO!