Dziś mam dla Was fantastyczny przepis, który można zrobić z tego, co znajdziecie w kuchennych szafkach. Bo wiem, że część z Was tak samo jak ja lubi szprotki wędzone w oleju. Ja kupuję je od czasu do czasu i trzymam w szafce kuchennej. Wykorzystuję jako dodatek do past na kanapki, podaję same do chleba lub tak jak w tym przypadku wykorzystuję do zrobienia pysznego makaronowego sosu. Tak niewiele potrzeba, aby zrobić pyszne obiadowe danie w dosłownie 10-15 minut. Taki jest właśnie ten prosty makaron ze szprotkami!
Polecam Ci także inne moje przepisy na makarony:
Makaron z sosem cytrynowym
Makaron z awokado
Makaron alla puttanesca
Spaghetti bolognese – przepis podstawowy
Makaron z porem i boczkiem
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Makaron z tuńczykiem
Makaron orzo z krewetkami
Makaron smażony z kurczakiem
Lasagne ze szpinakiem
Makaron z pomidorkami i fetą – HIT TikToka
Makaron z bakłażanem – alla norma
Makaron z chorizo i szpinakiem
Makaron z pesto z awokado i rukoli
Makaron Boeuf Strogonow
MAKARON ZE SZPROTKAMI
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 200-250 g makaronu tagliatelle lub innego, właściwie dowolnego
– 2-3 ząbki czosnku
– 150 ml passaty pomidorowej
– 2-3 anchois
– 10-12 wędzonych szprotek
– tarty parmezan do podania
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– posiekana natka pietruszki do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podczas gotowana odlej nieco wody z gotowania makaronu, ja zwykle odlewam pół szklanki.
- Czosnek posiekaj drobno lub w plasterki, obie wersje będą ok.
- Na patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i dodaj czosnek oraz anchois. Smaż przez 1-2 minuty aż się czosnek zeszkli, a anchois nieco rozpadnie. Wtedy na patelnię wlej passatę pomidorową oraz dodaj 4-5 wędzonych szprotek. Dodaj nieco wody z gotującego się makaronu (2-3 łyżki) i gotuj, aż szprotki się rozpadną (możesz im pomóc łopatką) i połączą z sosem. Dzięki temu sos będzie bardziej aromatyczny. Na sam koniec dodaj pozostałe szprotki do sosu i podgrzewaj przez minutę. Ja wyjmuje je po tym czasie, tak aby położyć je na górze makaronu na koniec, ale nie jest to konieczne. Lubię je mieć jednak w całości, bo podczas mieszania sosu z makaronem mogą się rozpaść.
- Do sosu dodaj ugotowany makaron i odrobinę wody z gotującego się makaronu, którą odłożyłeś/aś. Dodaj jej tyle, aby sos był kremowy. Jak zrobi się zbyt rzadkie, to po prostu odparuj przez 1-2 minuty na patelni.
- Makaron przekładaj na talerze, na górze układaj szprotki, posyp posiekaną natką pietruszki i parmezanem. Podawaj od razu.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł