Na moim blogu znajdziecie wiele podstawowych przepisów kulinarnych, wiem bowiem że wiele/wielu z Was dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Wtedy trzeba zaczynać od dań najprostszych ale niewątpliwie smacznych, takich jak spaghetti bolognese.
Moja podstawowa wersja ma dość pikantną nutę, zatem jeśli wolicie bardziej łagodne dania zmniejszcie tylko ilość ostrych przypraw. Swoje spaghetti najczęściej robię z dobrej jakości mięsa wołowo-wieprzowego. Nie oszczędzajcie nigdy na mięsie, od jego jakości będzie zależał smak potrawy.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
– makaron z szynką
Przygotowanie: ok 20 minut
Składniki:
– pół kilograma mięsa wołowo-wieprzowego mielonego
– puszka 400 g krojonych pomidorów
– 1 duży ząbek czosnku
– łyżka suszonego oregano
– sól, pieprz
– łyżka płatków chilli (lub mniej)
– 1 łyżeczka sosu worcestershire (opcjonalnie)
– świeżo starty ser (możecie użyć parmezanu ale ja wolę sery długo dojrzewające twarde które możecie kupić w każdym markecie)
– makaron spahhetti – dla 2 osób wystarczy połowa opakowania
Przygotowanie:
Tak jak w przypadku każdego z makaronów czynności robi się jednocześnie. Wstawcie wodę na makaron w dużym garnku a na patelni na odrobinie oleju dobrej jakości podsmażcie mięso. Podczas smażenia rozdzielajcie mięso na mniejsze kawałki aby nie zrobiły się duże grudy. Następnie mięso dosólcie i dodajcie pieprzu – mniej więcej po łyżeczce obu.
Makaron wrzućcie do gotującej się wody, posólcie i gotujcie wg przepisu na opakowaniu.
Do usmażonego mięsa dodajcie puszkę pomidorów, czosnek, oregano, płatki chilli i sos worcestershire (jeśli go nie macie, pomińcie). Smażcie wszystko ok 8-10 min a na koniec spróbujcie czy smak Wam odpowiada. To moment kiedy można jeszcze doprawić sos. Ugotowany makaron wyłóżcie na talerze, dodajcie sos bolognese i posypcie tartym serem. Podawajcie od razu po przygotowaniu 🙂
SMACZNEGO!





