Idealne danie dla wielbicieli tajskiej kuchni. Ja uwielbiam jeść to tofu z ciepłymi chlebkami pita, bo mogę chwycić na widelec chrupiące tofu a chlebkiem zgarnąć jeszcze trochę sosu. Pyyyyycha, naprawdę!
Zajrzyj też do podobnych przepisów:
Stir fry z fasolką i tofu
Pad thai z tofu
Tofu teriyaki
Tacos z tofu
Makaron z tofu
Azjatycki makaron z kurczakiem i grzybami
Ryż smażony z krewetkami
Żeberka hoisin z makaronową sałatką
Zupa curry z krewetkami
Zielone curry z kalafiorem i brokułem
Żółte curry z kurczakiem
Czerwone curry z indykiem i kalafiorem
ZIELONE CURRY Z TOFU
Przygotowanie: 20 minut
Porcje: 1-2
Składniki:
– 180-200 g tofu
– 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
– 1-2 łyżki zielonej pasty curry
– 1 szklanka mleka kokosowego lub pół na pół śmietanka kokosowa i woda
– 1 łyżka zielonej pasty harrisa (możesz pominąć i dodać większą porcję pasty curry, ale harrisa ciekawie podbije smak)
– 2-3 ząbki czosnku
– 1/2 cebuli
– 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
– 1 łyżka oleju kokosowego
– ziarna sezamu do posypania (jasne i czarne najlepiej)
– świeża kolendra lub dymka
– do podania: biały ryż jaśminowy lub basmati, domowe placki pita
PRZYGOTOWANIE:
- Tofu odsącz z zalewy, przekrój wzdłuż na pół i połóż na ręczniku papierowym, lekko dociskając, aby ręcznik zebrał nadmiar płynów.
- Następnie pokrój je w kostkę o boku około 2-3 cm i dopraw solą oraz pieprzem. Do miski dodaj pokrojone i doprawione tofu, dosyp mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Mąka powinna dokładnie otoczyć tofu ze wszystkich stron.
- Pokrój drobno cebulę, czosnek, oraz świeży imbir.
- Na patelnię lub do woka dodaj 1 – 2 łyżki oleju, najlepiej kokosowego. Dodaj na patelnię tofu i podsmażaj, przewracając tofu, aby podsmażyło się z każdej strony. Tofu zrobi się chrupiące, wtedy zdejmij z patelni i odstaw.
- Na tę samą patelnię wrzuć cebulę i podmarzaj, aż się zeszkli. Następnie dodaj posiekany czosnek i imbir. Podsmażaj przez minutę, po czym dodaj pastę curry, harrisę oraz mleko kokosowe lub śmietankę kokosową z wodą. Wymieszaj do połączenia i podgrzewaj, aż sos się odrobinę zagęści i będzie jednolity.
- W międzyczasie ugotuj ryż lub przygotuj plaski pita.
- Tofu najlepiej po prostu wrzucić do miski, w której będzie już na dole sos curry, dzięki temu pozostanie chrupiące, a podczas jedzenia obtoczysz kolejne kawałki w sosie.
- Tofu posyp sezamem, świeżą kolendrą lub dymką i podawaj.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł