Żółta mieszanka curry to najłagodniejsza spośród tych, które najczęściej spotkasz w sklepie. Co nie znaczy, że nie ma w sobie chilli i pikantności. Jak najbardziej i tu występuje, choć jej poziom ja określam jako leciutko pikantny, ale dla tych z Was, którzy nie jedzą ostrych dań, będzie idealna.
Tak można określić pikantność gotowych past znalezionych w sklepach:
- ZIELONA PASTA CURRY – najbardziej pikantna spośród tych popularnych. Robiona jest z wykorzystaniem zielonych papryczek chilli
- CZERWONA PASTA CURRY – czerwona pasta curry jest odrobinę niej ostra niż a zielona, a do jej przygotowania też użyto papryczki chilli, ale tu czerwonego koloru.
- ŻÓŁTA PASTA CURRY – żółta jest zdecydowanie łagodniejsza i choć znajdziecie w niech chilli na pierwszym miejscu, to kolor swój zawdzięcza kurkumie.
Pamiętaj, że poziom ostrości Twojego dania nie zależy jedynie od tego, jakiej pasty użyjesz, ale też ile jej dodasz i na bazie czego przygotujesz sos.
Szukasz pomysłów na potrawy w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do:
– curry z kalafiorem
– makaron z tofu
– curry z batatem
– falafel
– pad thai z kurczakiem
– zupa pho z kurczakiem
– sataye z kurczaka
– tajska zupa z kurczakiem
– ryż smażony z kurczakiem
– Siekane kotlety z kurczaka
– Siekane kotlety z kurczaka
– Szybkie curry z krewetkami
ŻÓŁTE CURRY Z KURCZAKIEM
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 100 g ryżu basmati lub jaśminowego
- 200-300 g piersi z kurczaka
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 300 ml mleka kokosowego
- 2 płaskie łyżki żółtej pasty curry
- 3-5 listków kafiru (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- kilka pomidorków koktajlowych do podania
- świeże listki kolendry do podania
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Kurczaka pokrój w niedużą kostkę i dopraw solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane, dodaj kurczaka i smaż 4-5 minut lub nieco więcej, aż przestanie być surowy. Następnie dorzuć mrożony groszek, liście kafiru, chwilę gotuj i dodaj żółtą pastę curry. Wymieszaj, aby pasta pokryła kurczaka i groszek.
- Wlej na patelnię mleko kokosowe i wymieszaj. Zmniejsz pod patelnią płomień na średni, przykryj patelnię lub garnek pokrywką i duś od czasu do czasu mieszając przez około 5 minut.
- Curry podawaj z ugotowanym ryżem, pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i dodatkiem świeżej dymki lub kolendry.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł