Pstrąg jest idealną rybą do pieczenia w całości. Pokazywałam Wam już na blogu pstrąga pieczonego klasycznie bez sosu, a dziś przyszła pora na niesamowitą wariację smakową. Tym razem mojego pstrąga upiekłam razem z pomidorkami i czosnkiem, a do tego na koniec już po upieczeniu polałam go niezwykle prostym sosem maślanym. To połączenie wyszło mi tak genialne, że ja już wiem, że będę powtarzała je niezliczoną ilość razy, do czego i Was gorąco zachęcam.
Pstrąga przed upieczeniem należy oczywiście wypatroszyć, lub kupić już takiego wypatroszonego. Następnie dokładnie go myjemy, osuszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i do środka wkładamy plasterki cytryny. Cytryna da mu naprawdę bardzo fajny smak.
Ale to nie wszystko. Razem z rybą upiekłam pomidorki koktajlowe. Podając je później z rybą i prostym maślanym sosem mamy prawdziwą eksplozję smaków.
Jeśli lubicie dania z ryb, zapraszam Was także do przepisów na:
Łosoś w sosie miodowo-musztardowym
dorsz w sosie cytrynowym
pstrąg w sosie ziołowym
łosoś barbecue
tacos z rybą
bowl burrito z łososiem
pstrąg z orzechami
halibut pieczony
ryba z frytkami
ryba w porach
Przepis na turbota
PSTRĄG PIECZONY W SOSIE MAŚLANYM
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 2 średnie pstrągi, patroszone i wyczyszczone z łusek
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz
– 6 plasterków cytryny
– 20-30 pomidorków koktajlowych
– 10-15 ząbków czosnku
– 80-100 g masła
– sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 190 st C.
- Rybę umyj i osusz. Przygotuj duże naczynie do zapiekania lub blaszkę. Możesz wyłożyć ją papierem do pieczenia lub nasmarować olejem.
- Pstrągi nasmaruj oliwą i dopraw solą oraz pieprzem. Do środka pstrągów włóż po 3 plasterki cytryny. Połóż je w naczyniu do zapiekania i wsyp obok pomidorki koktajlowe oraz obrane ząbki czosnku. Te też skrop oliwą.
- Tak przygotowane ryby piecz przez 20-24 minuty, w zależności od wielkości ryb.
- Pod koniec pieczenia przygotuj sos maślany. Wystarczy rozpuścić w garnuszku masło, dodać sok z cytryny i doprawić odrobiną soli i pieprzu.
- Pstrągi układaj na talerzach. Dodaj do nich upieczone pomidorki koktajlowe z czosnkiem i polewaj sosem maślanym. Ja moje pstrągi podałam z grzankami z bagietki, które są idealne do maczania w sosie, oraz szparagami z bułką tartą. Pycha!