/Przepis powstał we współpracy reklamowej/
Suszone pomidory to jedna z tych rzeczy, którą mam zawsze w domu i wykorzystuję do tak wielu dań! Są idealne do przeróżnych sosów makaronowych, jako nadzienie do naleśników czy dodatek do zupy pomidorowej. Kocham z nich robić także czerwone pesto do makaronu, bo w kilka chwil mogę mieć najlepszą jakość domowego pesto.
Wiecie, jakie są moje ulubione połączenia smakowe? To kurczak + suszone pomidory, albo bez dodatku mięsa szpinak + feta + suszone pomidory. Te połączenia nie mogą się nie udać i cokolwiek zrobisz z tymi składnikami, czy będzie to sos, nadzienie, top do pizzy czy wypełnienie słonych bułeczek to będzie smakowało każdemu!
W ofercie Helcom znajdziecie zarówno pomidory w słoiczku w zalewie z oleju jak i wysuszone pomidorki bez zalewy do dalszego przygotowania. Ja zwykle wybieram te w oleju, bo są dla mnie wygodniejsze i szybsze w obróbce. A dodatkowo wykorzystuję ten pyszny aromatyczny olej do sosów do sałatek czy do smażenia jak w przypadku tego makaronu, gdzie kurczaka usmażyłam właśnie na oleju z pomidorków.
Zostało Ci trochę suszonych pomidorów w słoiczku od Helcom? Wykorzystaj je do przygotowania jednego z tych przepisów:
Makaron z brokułem i suszonymi pomidorami
Polędwiczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Bułki ze szpinakiem i fetą
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami
Sałatka z halloumi
Sałatka z tortellini
Tortellini z chorizo
Pierogi ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą
Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Kotlety mielone w sosie z suszonymi pomidorami
Tortellini ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Makaron z czerwonym pesto
MAKARON Z KURCZAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 200-250 g makaronu spaghetti lub innego
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 pierś z kurczaka
– 8-10 suszonych pomidorów w oleju Helcom
– 2 łyżki serka mascarpone
– 2 garści listków rukoli
– olej z suszonych pomidorów (olej ze słoiczka Helcom)
– sól i pieprz
– świeże listki bazylii do podania
– dodatkowy parmezan do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podczas gotowania materiału zachowaj mniej więcej 3/4 szklanki wody z makaronu, będzie ona niezbędna do przygotowania sosu.
- Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a kurczaka w niewielką kostkę. Kurczaka dopraw solą i pieprzem. Suszone pomidory Helcom pokrój w cienkie paseczki.
- Na patelnię dodaj nieco oleju z suszonych pomidorów ze słoiczka Helcom i dodaj kurczaka. Podsmaż go przez kilka minut, aż przestanie być surowy i dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz po minucie suszone pomidory. Wtedy na patelnię dodaj serek mascarpone i mniej więcej połowę szklanki odłożonej wody z gotowania makaronu. Wszystko wymieszaj i podgrzewaj około 2-3 minut aż sos się nieco zredukuje i nabierze smaku. Dopraw sos solą i pieprzem.
- Teraz dodaj ugotowany makaron, jeszcze nieco wody od makaronu. Mieszaj i podgrzewaj przez minutę, aż sos zostanie nieco wchłonięty przez makaron, ale nadal będzie widoczny. Wtedy wyłącz kuchenkę, dodaj listki rukoli i wymieszaj.
- Makaron przekładaj na talerze i posypuj parmezanem oraz ozdabiaj listkami świeżej bazylii. Podawaj niezwłocznie.
Smacznego!
/Przepis powstał we współpracy reklamowej z marką Helcom Naturalnie/