W tytule napisałam jedynie chorizo, ale nie tylko ten składnik jest charakterystyczny dla tego przepisu. Ten sos stworzyłam przez połączenie moich ulubionych smaków, suszonych pomidorów i świeżego szpinaku, pikantności kiełbaski chorizo i genialnemu dodatkowi anchois, jaki wynosi sos na inny poziom.
Sosy śmietanowe to nie jest włoska klasyka, ale spolszczona genialna wersja. Śmietana w sosie pojawia się u mnie niezwykle często, bo dlaczego nie!
Zobacz też:
– tortellini ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
– tortellini z brokułami
– tortellini z pikantnym sosem pomidorowym
– tortellini z pikantnym sosem
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– Sałatka z tortellini
TORTELLINI Z CHORIZO
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 300 g gotowych pierożków tortellini (możesz użyć tych z nadzieniem serowym lub z szynką)
– 2-3 ząbki czosnku
– 2 filety z anchois (można pominąć)
– 10 cm kawałek kiełbasy chorizo
– 1 łyżka oliwy
– 100 ml śmietany 18%
– 7-10 suszonych pomidorów
– 1 szklanka świeżych listków szpinaku
– 100-125 g świeżej mozzarelli
– tarty parmezan lub grana padano do podania
– świeżo mielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Na początek kilka słów o sprzęcie. To danie możesz zrobić całkowicie na kuchence lub na kuchence i zapiec je z mozzarellą w piekarniku. W pierwszej opcji potrzebujesz patelnię z pokrywką a w drugim patelnię odpowiednią do zapiekania w piekarniku (bez plastikowych elementów).
- Posiekaj czosnek w cienkie plasterki. Chorizo pokrój w plasterki lub w półplasterki, suszone pomidory przekrój na 3-4 części każdy.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek oraz fileciki anchois i podsmaż, aż się zeszklą. Wtedy dodaj chorizo i suszone pomidory i podsmażaj przez 2-3 minuty.
- W tym czasie ugotuj makaron. Jeśli używasz świeżego tortellini, zwykle potrzebuje jedynie 2-3 minut na ugotowanie.
- Wtedy dodaj na patelnię śmietanę, dopraw pieprzem i wymieszaj. Aby uzyskać pożądaną konsystencję sosu, możesz dodać nieco wody z gotującego się makaronu. Jak sos się nieco podgrzeje, dodaj ugotowane tortellini oraz świeży szpinak. Podgrzewaj mieszając, aż makaron będzie obtoczony sosem, a szpinak zmniejszy, swoją objętość.
- Na górę dania połóż porwaną drobno mozzarellę i przygotowuj na jeden z dwóch sposobów:
- PIEKARNIK: włóż patelnię do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 200 st opcja grill.
- KUCHENKA: Patelnię przykryj pokrywką i podgrzewaj, aż ser się rozpuści.
- Przekładaj na talerze, posyp tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj od razu.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł