Pesto czerwone powinno mieć w składzie suszone pomidory. Niestety sklepowe wersje to głównie pasta z tradycyjnych pomidorów i olej zamiast oliwy. Dlatego warto poświęcić chwilę, przygotować domowe pesto, a efekt będzie zdecydowanie lepszy.
Polecam Ci także inne przepisy:
– zielone pesto
– pesto z rukoli
– chrupiący pieczony kurczak
– kurczak pieczony
– makaron z pesto i polędwicą
makaron z czerwonym pesto i kurczakiem
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 200 g makaronu spaghetti lub innego
– szklanka suszonych pomidorów w oliwie
– 4 ząbki czosnku
– 5 łyżek tartego parmezanu
– 4 łyżki podprażonych orzechów laskowych
– łyżka koncentratu pomidorowego
– 10 łyżek oliwy z pomidorów
– świeżo mielony pieprz
– 2-4 polędwiczki z kurczaka
– parmezan do posypania
– rukola
– świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- D blendera dodaj pomidory suszone, czosnek, orzechy, koncentrat pomidorowy, oliwę. Wszystko zblenduj,
- Polędwiczki zamarynuj w 1-2 łyżkach przygotowanego pesto i usmaż. Ugotowany makaron wymieszaj z kilkoma łyżkami pesto, dodaj pokrojoną polędwiczkę z kurczaka, rukolę, parmezan i odrobię świeżo zmielonego pieprzu. Podawaj.
SMACZNEGO!

Zobacz też:
Makaron z boczkiem i groszkiem






1 comments
Bardzo prosty i fajny przepis, lubię pesto idealnie komponuje się z makaronami ostatnio to moje ulubione danie. A sposobów jego przyrządzenia jest mega dużo i można ciągle coś zmieniać w przepisie. Super.