Makaron z czerwonym pesto

Pesto czerwone powinno mieć w składzie suszone pomidory. Niestety sklepowe wersje to głównie pasta z tradycyjnych pomidorów i olej zamiast oliwy. Dlatego warto poświęcić chwilę, przygotować domowe pesto, a efekt będzie zdecydowanie lepszy.

Polecam Ci także inne przepisy:
zielone pesto
– pesto z rukoli
– makaron z pesto i polędwicą

makaron z czerwonym pesto i kurczakiem

Przygotowanie:  25 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:
– 200 g makaronu spaghetti lub innego
– szklanka suszonych pomidorów w oliwie
– 4 ząbki czosnku
– 5 łyżek tartego parmezanu
– 4 łyżki podprażonych orzechów laskowych
– łyżka koncentratu pomidorowego
– 10 łyżek oliwy z pomidorów
– świeżo mielony pieprz
– 2-4 polędwiczki z kurczaka
– parmezan do posypania
– rukola
– świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. D blendera dodaj pomidory suszone, czosnek, orzechy, koncentrat pomidorowy, oliwę. Wszystko zblenduj,
  3. Polędwiczki zamarynuj w 1-2 łyżkach przygotowanego pesto i usmaż. Ugotowany makaron wymieszaj z kilkoma łyżkami pesto, dodaj pokrojoną polędwiczkę z kurczaka, rukolę, parmezan i odrobię świeżo zmielonego pieprzu. Podawaj.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Makaron z czerwonym pesto
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Anna

    Opublikowane 01/08/2018

    Odpowiedz

    Bardzo prosty i fajny przepis, lubię pesto idealnie komponuje się z makaronami ostatnio to moje ulubione danie. A sposobów jego przyrządzenia jest mega dużo i można ciągle coś zmieniać w przepisie. Super.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Po upieczeniu tego ciasta zjadłam od razu 4 porcje, póki było ciepłe. Tak wiem nie powinno się jeść ciepłego ciasta,...

Zamknij