Jeden z klasyków kuchni meksykańskiej, czyli burrito. Zrobić je można w tysiącu różnych wersji, ale ta z dodatkiem ryżu jest nie tylko smaczna, ale także bardzo sycąca.
Sekretem tej wersji jest genialny sos pikantny mayo, który dodaje soczystości i wyrazistości daniu. Pozostałe dodatki możesz dopasować, dodać jeszcze krojone pomidory, kukurydzę czy fasolę. Można za każdym razem modyfikować burrito i przygotowywać je bazując na składnikach, które akurat posiadasz w domu.
Czy to jest najlepsze burrito z kurczakiem? Moim zdaniem tak! Wychodzi bardzo soczyste, pełne smaku, nieco pikantne, choć tę część możecie dopasować do własnych upodobań. A najważniejsze jest to, że jest gotowe w kilka chwil.
Zapraszam do innych moich przepisów inspirowanych Meksykiem:
– sałatka meksykańska z kurczakiem
– tacos z tofu
– tacos z rybą
– tacos z szarpaną wieprzowiną
– chilli con carne z dynią
– bowl burito z łososiem
– chili z fasoli
– tacos ze stekiem
– przepis na guacamole
– tacos z wieprzowiną
– burrito z burczakiem
– quesadilla z kurczakiem
– fajitas z kurczaka
– tacos z polędwicą
– tacos z szarpaną wieprzowiną
– jajka z guacamole
– Siekane kotlety z kurczaka
– nachos supreme czyli nachos z chilli con carne
– Burrito z chilli con carne
BURRITO Z KURCZAKIEM
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2
Składniki kurczak:
– 1 większa pierś z kurczaka lub 2 mniejsze
– 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
– po pół łyżeczki: ostrego chilli, kminu rzymskiego, granulowanego czosnku, wędzonej papryki, soli i pieprzu
Składniki burrito:
– 2 placki tortilli pszennej lub pełnoziarnistej
– 100 g ugotowanego ryżu
– sos: 3 łyżki majonezu, 1 łyżka sosu chipotle lub trinidad scorpion, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżeczka granulowanego czosnku
– pół szklanki listków sałaty
– opcjonalnie: marynowane papryczki jalapeno
Przygotowanie:
- Kurczaka pokrój w większe plastry. Dopraw go mieszanką przypraw i usmaż z dodatkiem oliwy lub oleju, aż kurczak lekko się zrumieni i przestanie być surowy. Wtedy daj mu chwilę odpocząć, a następnie pokrój go na mniejsze kawałki.
- Przygotuj sos – wymieszaj majonez z ostrym sosem, sokiem z limonki i czosnkiem granulowanym.
- Na środek tortilli układaj porcję ryżu. Na ryżu połóż 1/2 przygotowanej porcji kurczaka i sporą ilość przygotowanego sosu. Następnie dołóż sałatę i jeśli chcesz, aby danie było jeszcze ostrzejsze dodatkowe papryczki jalapeno.
- Teraz czas na złożenie. Najlepiej, aby składniki leżały blisko jednej z krawędzi. Wtedy przesuń tortillą tą krawędzią do siebie. Najpierw złóż boki, a następnie zaczynając od końca bliżej siebie, zwijaj ciasno tortillę. Jak to zrobić pokazuję Ci na filmie poniżej, warto go obejrzeć!
- Burrito podsmażaj na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym układając je zawiniętą częścią do dołu. Powinno stać się ciepłe i rumiane z obu stron.
- JAK ZROBIĆ WERSJĘ ŁAGODNĄ? – wystarczy, zamiast ostrego sosu dodać ketchup, na przykład pikantny, bo przy majonezie smak i tak będzie dość łagodny. No i pomiń wtedy papryczki jalapeno, możesz je zastąpić słodką kukurydzą, pomidorami czy fasolą z puszki.
SMACZNEGO!