Macie ochotę na coś pysznego na śniadanie? Zapewne znacie już klasyczne tosty francuskie maczane w jajku z dodatkiem mleka. Zwykle podaje się je ze słodkimi dodatkami, bo takie tu bardziej pasują. Ale nie tym razem, bo tym razem chcę wam pokazać ten genialny nieco odmieniony przepis na tosty francuskie, z dodatkiem parmezanu i nieco bardziej wyraźnymi przyprawami. Tosty są idealne z sosem maślanym, w którym je usmażymy, a do tego świeżo posiekana dymka i tyle wystarczy!
Mam nadzieję, że zachęciłam Was do przetestowania tego przepisu i zrobienia tostów francuskich z parmezanem. Pokochacie je tak jak ja, to pewnie!
Zapraszam też na inne przepisy z jajkami na śniadanie:
Śniadaniowa quesadilla z jajkiem
Jajka sadzone jak obraz
Tosty z omletem i dodatkami
Kajzerki nadziewane szynką i serem
Tosty z omletem
Pikantne jajka sadzone
Angielskie śniadanie
Jajka zapiekane z parmezanem
Jajka sadzone w pesto
Szakszuka (shakshuka) – przepis podstawowy
Omlet z boczkiem i awokado
Gofry z awokado i jajkiem
Naleśniki z jajkiem
Omlet z serem brie
TOSTY FRANCUSKIE Z PARMEZANEM
Przygotowanie: 10 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 4 kromki jasnego miękkiego chleba lub chleba tostowego
– 2 jajka rozmiar L
– 1/2 szklanki tartego parmezanu
– sól i pieprz
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 1 łyżka sosu Worcester (opcjonalnie, choć polecam)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 łyżki masła
– 1/3 szklanki posiekanej dymki do podania
Przygotowanie:
- Do miski wbij jajka, dodaj do nich parmezan, obie papryki, musztardę i sos Worcester, jeśli go używasz. Dodaj też szczyptę soli i pieprzu i wymieszaj masę dokładnie za pomocą kuchennej rózgi lub widelca.
- Kromki pieczywa maczaj w masie, tak aby pokryła je całe, a pieczywo jeszcze wchłonęło odrobinę.
- Na patelni rozgrzej masło z oliwą i na średnim ogniu smaż tosty do zrumienienia. Wystarczy około 2 minut z jednej strony.
- Tosty można podawać z sosem maślanym po ich usmażeniu, wystarczy posypać pokrojoną dymką i gotowe!