Ten przepis to dla mnie niesamowite odkrycie. Ale w sumie nie powinnam się dziwić, że po pierwsze da się zrobić jajka sadzone w pesto, bo przecież domowe pesto jest na bazie oliwy z oliwek, która będzie idealna do usmażenia całości. Po drugie ten smak. Okazuje się, że jajko będzie idealnie współgrało z pysznym bazyliowym pesto ze sporą ilością parmezanu. Po usmażeniu część oliwy zniknie, a struktura pesto ukaże dodatek, jakim jest zmiksowany w pesto ser. Jednym słowem extra!
Zajrzyj także do:
– chlebek z pesto
– tosty z pesto i jakiem
– kurczak z czerwonym pesto
– sałatka z ziemniakami i pesto koperkowym
– makaron z czerwonym pesto
– sałatka makaronowa z pesto
– makaron z pesto z awokado
– sałatka z mozzarellą i pesto
– czerwone pesto
– makron z pesto i polędwicą
– Jajka zapiekane z parmezanem
JAJKA SADZONE W PESTO
Przygotowanie: 15 minut
Składniki pesto:
– 1 szklanka świeżej bazylii
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki tartego parmezanu
– 1-2 łyżki orzeszków piniowych (jeśli nie masz możliwości zakupu możesz zastąpić je krojonymi migdałami)
– 1/3 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
– szczypta soli
Składniki tosty:
– kilka jajek (w zależności od potrzeb)
– szczypta płatków chilli
– po 1 kromce dobrej jakości chleba na każde jajko
– odrobina oliwy do grillowania pieczywa
– do podania idealne będą dodatkowe pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
- Do blendera dodaj wszystkie składniki pesto. Zblenduj wszystko na jednolitą pastę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj nieco więcej oliwy z oliwek.
- Tradycyjnie pesto bazyliowe przygotowuje się z wykorzystaniem orzeszków piniowych. Są coraz częściej dostępne w sklepach, znajdziesz je na pewno w dużych supermarketach. Jeśli jednak będzie w tym problem, użyj innych orzeszków, według mnie najlepsze do tego są łuskane migdały, najlepiej te pokrojone w plasterki. Mają neutralny smak i doskonale komponują się z pesto.
- Przygotuj 2 patelnie lub opiekacz do pieczywa i patelnię. Kromki chleba skrop oliwą i opiekaj, aż staną się chrupiące.
- Na patelnię wyłóż porcję przygotowanego pesto, mniej więcej 1,5-2 łyżki na każde jajko. Nieco odsuń na bok pesto, tworząc wgłębienia i wbijaj po 1 jajku. Jajka odrobinę posól, posyp chilli i smaż, aż biało będzie ścięte, a żółtko nadal płynne.
- Jajka przekłądaj na grillowane kromki chleba, dodając też pozostałe na patelni pesto. Podawaj od razu!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł