Szakszuka (shakshuka) – przepis podstawowy

To danie w nieco uproszczonej wersji robiłam już dawno temu, zanim oficjalnie poznałam nazwę tej potrawy 🙂 Kiedyś porostu dodawałam pomidory do jajek, czasem dodawałam do tego również plaster smażonej szynki. Jednak prawdziwa szakszuka powinna mieć w sobie coś więcej, odrobinę egzotycznych przypraw nadającej jej cudowny orientalny smak. Dla mnie to idealna propozycja na weekendowe śniadanie – sycąca, aromatyczna. Idealnie nadaje się także na kolację, spróbujcie sami 🙂

Polecam Wam także przepisy lekko zmodyfikowane na:
szakszukę z dynią
szakszukę z kurkami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację

Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
ser z jogurtów greckich
pasta z awokado i jajka
tosty francuskie
placki serowe
placki jogurtowe z owocami
omlet z białek
omlet z pomidorami
pasta jajeczna

SZAKSZUKA

PRZYGOTOWANIE: 15 minut

SKŁADNIKI:

– 3 pomidory
– 3 jajka
– 1 ząbek czosnku
– 1  łyżka ostrej papryki
– 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka oliwy
– sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Na oliwie lekko podsmaż posiekany drobno czosnek. Do czosnku  dorzuć pokrojone w kostkę (o boku ok 1-1,5 cm) pomidory. Pomidory powinny się poddusić 5-7 minut aż staną się miękkie i kostka przestanie być tak „regularna”. Jeśli pomidory miały w sobie mało soku podlej całość odrobiną wodą, aby na patelni było nieco sosu. To moment na dodanie przypraw – papryki i kuminu.

Twórz na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco pomidory, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Całość dopraw solą i pieprzem. Na tym etapie możesz użyć pokrywki, co skróci czas przygotowania potrawy do ok 4-5 minut. Po ścięciu się jajek potrawę posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj najlepiej na patelni na której była przygotowywana.  Smacznego!

przepis na szakszukę

przepis na szakszukę

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Przepis na szakszukę
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 36 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Anka

    Opublikowane 26/07/2017

    Odpowiedz

    Koniecznie spróbujcie delikatnie wymieszać białko z warzywami, tak żeby nie pękło żółtko. Poza tym w Tunezji, skąd to danie pochodzi, zawsze jadłam z papryką. Osobiście też uwielbiam podaną z gęstym jogurtem greckim. Mniam!

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 07/07/2018

      Z pracy.

  • Rafaelmet

    Opublikowane 14/07/2018

    Odpowiedz

    @Janusz – jak napisała Ania, z pracy. Spróbuj 😉
    Serio takie pytanie? Na tę potrawę zarobisz w godzinę pracując za najniższą krajową.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jak lepić pierogi?

Na moim blogu znajdziecie już naprawdę dużo pierogowych przepisów. Jako pierwszy pojawił się przepis na ciasto, a w dalszej kolejności...

Zamknij